Miroslav Andrić: Samo zajedničkim naporima možemo osigurati siguran i ugodan boravak turistima i građanima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U namjeri što boljeg preventivnog informiranja građana i turista o odgovornom ponašanju te pravilnim reakcijama u ljetnom razdoblju, Služba civilne zaštite Zadar izdala je letak s uputama za odgovorno ljetovanje. Voditelj Službe civilne zaštite Zadar, Miroslav Andrić, istaknuo je važnost ove inicijative za sigurnost svih koji borave na zadarskom području tijekom ljeta.

Objasnio je da je letak informativan i edukativan te je distribuiran po svim kampovima, hotelskim i turističkim naseljima, turističkim zajednicama i jedinicama lokalne samouprave.

“Cilj je da se plakat distribuira što većem broju gostiju i turista. Plakat je jednostavan, nije kompliciran, i izrađen je na hrvatskom i engleskom jeziku kako bi bio razumljiv svima,” rekao je Andrić.

Letak upozorava na osnovne elementarne stvari, poput podsjećanja gostiju da ne ostavljaju djecu, kućne ljubimce ili druge životinje zaključane u automobilu, jer se temperature u vozilu mogu brzo popeti preko 60-70 stupnjeva, što može imati teške posljedice po zdravlje. Također, podsjeća na zabranu loženja vatre na otvorenom prostoru i upućuje da u slučaju uočavanja dima pozovu Županijski centar 112 ili vatrogasce na 193.

“Letak također savjetuje turiste koji odlaze na planine da se adekvatno odjenu i ponesu odgovarajuću opremu, uključujući dovoljne količine hrane i vode, te da napune svoje mobilne uređaje kako bi bili dostupni u slučaju potrebe za pomoći. Apeliramo na goste da prate obavijesti Državnog hidrometeorološkog zavoda, posebno kada su na snazi crveni meteoalarmi. Iako su nama ljetne nevere uobičajene, turisti ih često ne prepoznaju i ne razumiju njihovu opasnost,” naglasio je Andrić.

Također je istaknuo kako je sustav civilne zaštite složen i uključuje suradnju svih, od jedinica lokalne samouprave do ministarstava i drugih tijela unutar Republike Hrvatske.

“Samo zajedničkim naporima možemo osigurati siguran i ugodan boravak turistima i građanima. Naš prioritet je odgovorno ljetovanje i zaštita svih uključenih,” dodao je.

Podsjetio je kako se svake godine suočavaju s istim problemima, jer uvijek dolaze novi gosti koji nisu svjesni opasnosti.

“Često pronalazimo ljude koje je vjetar odnio, a u 90 posto slučajeva to su strani državljani. Oni ne prepoznaju opasnosti poput jakog vjetra ili morskih struja, i često ne znaju da im treba pomoć dok ne postane prekasno,” rekao je Andrić.

Privatnim iznajmljivačima poručuje da obavijeste svoje goste o ovim važnim informacijama ili im uruče letak.

“Svaka turistička zajednica dobila je letak i može ga distribuirati elektronskim putem. Iznajmljivači trebaju pratiti svoje goste, savjetovati ih i osigurati da se pridržavaju mjera sigurnosti,” istaknuo je Andrić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!