Zadarski plesni ansambl oduševio izvedbom ‘Kako je Potjeh tražio istinu’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Manifestaciji “Zagrli danas” svoj obol dao je i zadarski plesni ansambl. Na pozornici sv. Marcele izvedena je plesna predstava “Kako je Potjeh tražio istinu”. Predstava je rađena po bajci Ivane Brlić Mažuranić čiju 150. godišnjicu rođenja obilježavamo ove godine i svakako je najizvođenije scensko djelo ovog ansambla. Režiju, dramaturgiju, kostimografiju i scenografiju potpisuje Marija Šarić Ban.

“Predstavu igramo već 20 godina, a ovo nam je peta obnova. Sama predstava je bazirana na tradicijskoj tematici, na tekstu Ivane Brlić Mažuranić i njezinoj priči ‘Kako je Potjeh tražio istinu’. To je i meni i Zadarskom plesnom ansamblu dalo mogućnost istraživanja, rasta i razvoja, jer su kroz nju prošle brojne generacije. Od nekadašnjih srednjoškolaca, pa možda i osnovnoškolaca, koji su danas profesionalni plesači i igraju glavne uloge. Svaka nova obnova donosi sa sobom i nove plesače na koje možemo računati u budućnosti. Zanimljivo je da je predstava i moj umjetnički rad na doktoratu te se bavi kazališnom temom, točnije sinergijom kazališnog kostima i scenskog pokreta i u stvari je nastala obrnuto od uobičajenog, jer je nastala iz likovnog, kroz ples i dramu”, izjavila je redateljica Marija Šarić Ban.

Detalje je iznijela koreografkinja Sanja Petrovski.

“Prošlo je već 150 godina od rođenja Ivane Brlić Mažuranić, a ove godine smo odlučili obnoviti predstavu koja je u našoj izvedbi stara puna dva desetljeća. Svake godine je, vjerujem, sve bolja i bolja, premda ansambl protokom vremena mijenja. Na pozornici imamo 46 uloga, a sama koreografija nije toliko zahtjevna koliko je maštovita. Koristili smo elemente folklora, etno-elemente, na glazbu koja je vrlo inspirativna. To nam je omogućilo da kroz medij plesa prenesemo dramski element. Priča o Potjehu je manje-više svima poznata, kao i sve priče Ivane Brlić Mažuranić. To su vrlo poučne priče koje govore o domovini, o djedovini, o odnosu najbližih ljudi prema svom naslijeđu i njegovoj rasprodaji. Ta priča je uvijek aktualna, kako prije stoljeća i pol tako i danas”, dodala je Petrovski.

Svijet Ivane Brlić Mažuranić svijet je bogate maštovitosti, pun mitoloških bića, fantastičnih likova u magičnim svjetovima. Tradicijom nadahnuta pripovijetka o čestitom i naivnom Potjehu smješta se glazbom i kostimom u područje Dalmatinske zagore.

“Predstavu igramo već 20 godina i zaista je prelijepo da se jedna predstava zadrži toliki niz godina i uvijek iznova fascinira publiku. Nama je zaista zadovoljstvo igrati ju. Osobno igram Svarožića, kostimografski vrlo zanimljivu ulogu koja uključuje veliki plašt koji se diže na scenu. S obzirom na sam prostor, nismo mogli pokazati sve tehničke mogućnosti koje možemo kada igramo u zgradi Kazališta lutaka, ali izazov je bio i da na ovoj pozornici na najbolji mogući način odigram ulogu i gledateljima iznova dočaramo predstavu”, istaknuo je glumac Vinko Radovčić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!