TJEDAN IZRAELA Židova u Daruvaru više nema, no njihovi potomci i dalje njeguju tradiciju svoga naroda

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – U organizaciji Židovske općine Zagreb, a pod financijskim pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, u Daruvaru se održava Tjedan Izraela. Riječ je o manifestaciji kojoj je cilj promocija židovske kulture koja se održava u više hrvatskih gradova, a kako je došlo do njezine realizacije u Daruvaru, otkriva tamošnja zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi.

-Daruvarčani koji su članovi zagrebačke Židovske općine inicirali su tu ideju, a mi smo je rado prihvatili jer smo uvije otvoreni za sve dobre projekte – kaže Cegledi.

Tjedan Izraela otvoren je jučer, kada je u prostorijama Galerije Milana Pavića u Foto film klubu Daruvar otvorena izložba kolekcije fotografija nastalih u Izraelu u razdoblju od 2014. do 2019. godine. Održan je i performans Roya Zaltsmana ‘Telepatija uživo’, a zanimljivih događanja neće nedostajati ni u nastavku tjedna.

-U utorak je na rasporedu koncert Zagrebačkog klezmer tria koji čine Bruno Philipp, Mario Igrec i Mladen Baraković. Svi oni koji prate glazbu jako dobro znaju da je riječ o vrhunskim glazbenicima pa toplo preporučam svima da dođu i poslušaju ih – kaže naša sugovornica

Tjedan Izraela u Daruvaru završava u petak, 6. prosinca, u Učilištu, premijerom kazališne predstave ‘Adresa nepoznata’, koja je nastala prema književnom predlošku Katrine Kressman Taylor. Predstava počinje u 14 sati, a ulaz je besplatan.

Ovom manifestacijom, inače, Daruvar samo nastavlja njegovanje židovske tradicije koja u tom gradu ima duboke korijene. Uz vlastitu Židovsku općinu, u dvorcu grofa Jankovića uređena i židovska koja je za daruvarske turiste pravo otkriće. Kad je riječ o samoj židovskoj zajednici, ona je malobrojna, a čine je uglavnom potomci starih daruvarskih Židova koji su iz grada odselili, no bez obzira na to održavaju veze s mjestom uz koje ih vežu korijeni.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!