POVRATAK NAKNADE Poskupljuje jedna od glavnih namirnica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ponovno se uvodi naknada za PET ambalažu mliječnih proizvoda. Mliječnoj industriji je dano vrijeme prilagodbe zbog čega se ne zna kada će se točno tih pedeset lipa početi naplaćivati, ali sigurno je da hoće. Zbog toga će u startu mlijeko i jogurt u takvoj ambalaži biti skuplje, upozorava predsjednik Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk, Dalibor Janda.

-U trenutku kupovine će cijena mlijeka biti skuplja, a ono što je nezgodno za hrvatsko mljekarstvo je da se u toj ambalaži pakira mlijeko pretežno domaćih proizvođača, pa ćemo u startu biti još nekonkurentniji u odnosu na mlijeko koje dolazi iz uvoza i koje se pakira u drugu vrstu ambalaže – navodi Janda.

Vraćanje naknade je tako dodatan udarac domaćoj mljekarskoj industriji. Proizvođači strahuju da će novi namet na kraju platiti oni.

-Uvijek se to prelije preko prve linije, a to smo mi. Nažalost, to je već godinama tako, svaka krizna situacija se rješava preko leđa nas proizvođača – kaže nam mljekar Miroslav Sočev koji upozorava i da se na leđa mljekara više ne može stavljati puno tereta.

-Više nas ne mogu musti jer smo bačeni na koljena. Svake godine se broj proizvođača smanjuje jer ne mogu izdržati tolike namete i nisku cijenu koja nas godinama prati -kaže Sočev.

Janda ne vjeruje da će doći do snižavanja otkupne cijene mlijeka. To si, poručuje, nitko ne može dopustiti jer mlijeka kronično nedostaje, a i prošle godine je proizvodnja pala za 4 posto u odnosu na 2018. kada je proizvedeno 453.458.230 kilograma mlijeka. Upozorava i kako je Hrvatska jedina EU članica s takvim nametom zbog čega će na dobitku biti uvoz. Fond za zaštitu okoliša pak poručuje kako se naknada vraća jer je cilj EU da se 90 posto plastičnih boca vrati u sustav. Iz mljekarske industrije uzvraćaju da građani nemaju naviku povrata ambalaže mlijeka, a tko je u pravu trebalo bi se znati sredinom godine kada se nagađa da bi naknada mogla biti uvedena. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!