MILIJUNSKI PROJEKT Hrebak: Ciglena će izgraditi toplice u Velikom Korenovu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Jedna od riskantnijih prošlogodišnjih odluka bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka, odobrenje ispitivanja izvora tople vode u Velikom Korenovu, ovih dana pokazala se opravdanom. Na eksploatacijskoj bušotini, čije postavljanje je s dosadašnjim istraživanjima stajalo oko 4 milijuna kuna, utvrđeno je kako tople vode za buduće toplice – ima.

-Prema posljednjim istraživanjima, temperatura vode iznosi 28,6 stupnjeva. Ona je u stvarnosti i veća, što bi trebalo biti potvrđeno nakon postavljanja pumpi. Na izvoru voda trenutno teče brzinom od pet litara u sekundi, što će također rasti – kaže Hrebak, dodajući kako su to odlični temelji za razvoj turističke priče koja bi Bjelovaru trebala donijeti niz benefita, prvenstveno gospodarskih. Grad za to, kaže, ima konkretan plan. Istraživanje eksploatacijske bušotine uskoro bi trebalo biti privedeno kraju, a gradonačelnik se nada kako bi već ovoga proljeća mogao biti raspisan natječaj za izradu projekta.

Kako do 50 milijuna kuna?

-Možda će zvučati previše optimistično, no mislim da je realno očekivati da do kraja godine dobijemo građevinsku dozvolu i krenemo na posao. U pregovorima smo s vlasnicima zemljišta na kojem bi se toplice trebale graditi. Grad trenutno u vlasništvu ima jedan hektar, za početak će nam trebati još bar dva, a za cjelokupan projekt, koji će se razvijati u fazama, računamo na sveukupno desetak hektara – kaže Hrebak, dodajući kako bi projekt u potpunosti mogao biti dovršen do 2023.

Ukupna izgradnja kompleksa trebala bi stajati oko 50 milijuna kuna, a Hrebak tvrdi kako ima plan i za taj dio priče.

-Sredstva ćemo, naravno, tražiti u svim mogućnim fondovima i izvorima, od parcijalnih, do nacionalnih i infrastrukturnih. Kontaktirali smo i nekoliko komercijalnih banaka koje su nas spremne kreditirati. Naime, Grad Bjelovar nije značajno kreditno zadužen, trenutno smo na svega 2 i pol milijuna kuna zaduženosti godišnje, dok nam je dozvoljeno zaduživanje u visini od čak 18 milijuna. Dakle, čak ni dugoročni kredit ne bi značajno opteretio Grad, pogotovo kad uzmemo u obzir činjenicu da se danas kamate na takve kredite kreću oko 1,8 posto – smatra Hrebak, podsjećajući i kako će Grad Bjelovar idućih 40 godina na ime rudne rente zbog nedavno otvorene gerotermalne elektrane u Cigleni dobivati 1,2 milijuna kuna na godišnjoj razini.

-To nam je siguran izvor prihoda koji možemo preusmjeriti u projekt u Velikom Korenovu. Drugim riječima, Ciglena će izgraditi toplice u Velikom Korenovu – kaže naš sugovornik.

Osim s potencijalnim financijerima, u Gradu su, dodaje, u kontaktu i s institutima koji se bave turizmom i čiji stručnjaci u ovoj bjelovarskoj priči također vide veliki potencijal.

Razvoj zdravstvenog turizma

-Toplice ćemo graditi na idealnoj lokaciji, koja se nalazi svega nekoliko kilometara od izlaza s buduće brze ceste. Želja nam je da toplice ne budu samo mjesto na koje će se ljudi dolaziti kupati, već gostima želimo puniti puno više, a pritom prvenstveno mislim na razvoj zdravstvenog turizma koji posljednjih godina značajno raste – kaže Hrebak.

Osvrće se i na primjedbe gradske oporbe koja mu je zamjerila što će se toplice graditi izvan gradskog središta. Hrebak odgovara kako u tome nema ništa neobično te kako je takva praksa i u drugim gradovima koji raspolažu sličnim kompleksima.

-Oporba nas je ovih dana pokušala uvjeriti kako tople vode ima i kod postojećih vanjskih bazena u središtu grada. No, smatrali smo da je previše riskantno ulagati nekoliko milijuna kuna u takvo istraživanje, s obzirom da nisu postojale konkretne naznake da ondje tople vode zaista ima. S druge strane, za to su u Velikom Korenovu postojale ozbiljne indicije. Vjerujte, ni za to mi nije bilo nimalo lako donijeti odluku „tešku“ 4 milijuna kuna. No, na kraju se ona pokazala ispravnom – zaključuje Hrebak.

 

Niz popratnih benefita

U Gradu napominju kako su svjesni da toplice ne mogu donositi veliku zaradu.

-S obzirom da je u ovom slučaju riječ o toplicama s vlastitom toplom vodom, dakle besplatnom, mi smo automatski u prednosti i imat ćemo daleko manje troškove u odnosu na gradove koji imaju zatvorene bazene u kojima se voda mora dodatno zagrijavati, a na kakvima inzistiira naša gradska oporba. Malo smo se raspitali i došli do podatka kako godišnji gubici u tim gradovima iznose između četiri i pet milijuna kuna, u Vukovaru i više. Mi si to ne možemo priuštiti – kaže Hrebak. Svjestan je da u toplicama ne leži velika zarada, no u čitavoj ovoj priči, poručuje, valja imati na umu i niz sporednih benefita koje ona sa sobom nosi, poput otvaranja novih radnih mjesta, povećanja broja turističkih dolazaka i drugog.

 

Razlika između Ciglene i Velikog Korenova

Otkako je krenula priča oko izgradnje toplica u Velikom Korenovu, u javnosti se počelo postavljati mnoštvo pitanja vezanih uz taj projekt, a mnogi su ga odmah počeli uspoređivati s geotermalnom elektranom u Velikoj Cigleni, najvećoj u kontinentalnoj Europi, inače projektu vrijednom 325 milijuna kuna koji je prošle godine pušten u funkciju.

-Važno je naglasiti kako su to su dva odvojena projekta koji nemaju veze jedan s drugim. U Cigleni je temperatura vode koja se koristi u proizvodnji energije puno veća nego u Velikom Korenovu i ona je pogodna samo za proizvodnju struje. Dakle, nije za kupanje, dok je u Korenovu priča sasvim drugačija i ona će počivati prvenstveno na razvoju turizma – pojašnjava Hrebak.

(Slavica Trgovac Martan)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!