PTIČJA GRIPA PRED VRATIMA Sumnjivo gotovo šest tona mesa peradi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon afričke svinjske kuge, još jedna bolest je zaprijetila domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji. Zbog ptičje gripe koja je potvrđena u nekoliko europskih zemalja, uključujući Mađarsku, u Hrvatskoj su na snazi preventivne mjere, napominju iz Ministarstva poljoprivrede. To konkretno znači da poljoprivrednici svaki znak bolesti u svojim jatima moraju odmah prijaviti veterinarima, ali i da moraju onemogućiti kontakt domaće peradi s divljim pticama koje prenose virus. Za Zdravka Demerca iz Stare Rače to neće biti problem jer guske, pure i patke trenutno niti nema, a njegovih oko tisuću i 300 kokoši nesilica ionako, kaže, ne mogu doći u doticaj s divljim pticama.

-Postavljene su mreže i ništa ne može ući unutra osim nas, a mi ulazimo i izlazimo kroz vrata, a i na tim vratima su mreže. Uvijek su mreže bez obzira na to bio trend ptičje gripe ili ne – kaže Demerac.

Zbog mogućnosti pojave ptičje gripe. koja je ozbiljna prijetnja domaćem peradarstvu, stanje na hrvatskim farmama motri više od 500 inspektora. Demarac kaže kako njega ta inspekcija još nije posjetila.

-Nije, ali željno ih iščekujem, pa nisu bili kod mene, pa ima već dva tjedna – kroz smijeh kaže Demerac.

Ptičje gripe se ne boji jer, kaže, svaka dva mjeseca se pojavi neka nova bolest koja prijeti proizvodnji, ali s obzirom na to da radi novi objekt za podno i slobodno držanje, volio bi kada bi se proizvođačima jasno reklo kako se ponašati i treba li perad držati na zatvorenom ili otvorenom. Poljoprivrednici se nadaju i da se neće ponoviti scenarij od prije nekoliko godina kada je zbog ptičje gripe eutanaziran popriličan broj peradi. Umjesto toga, treba strogo kontrolirati što ulazi u zemlju, ističe Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

-Ne treba dozvoliti robi koja ne zadovoljava određene standarde kvalitete, ulazak. Sigurno da treba na tome poraditi i to je jedina mogućnost da zaštitimo našu proizvodnju – ističe Brlošić.

Koliko su strože kontrole nužne, pokazuje to što je u Hrvatsku ušlo pet i pol tona mesa peradi sumnjive na ptičju gripu, a do sada je uništeno tek oko 900 kilograma. (Danijela Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!