SLAVONSKA DELICIJA U Grabarju se bira šampionski švargl

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

POŽEGA – U organizaciji KUD-a Poljadije Grabarje, tjednika Kronika požeško-slavonska i Udruge Požeški čuvari baštine održat će se 8. po redu Švarglijada. Bit će tu svega, a najbolje nam je to objasnio Vladimir Protić, predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine i glavni urednik tjednika Kronike požeško – slavonske.

-Švarglijada je zapravo natjecanje proizvođača ove stare suhomesnate delicije, a ujedno je i praznik. Švargl je stari slavonski proizvod koji se sastoji od kuhanog mesa. Uglavnom je to meso koje se ne koristi u nekim drugim jelima, primjerice jezik, srce, obrazina svinjske glave i koža. U tu se smjesu doda sol, papar, paprika i češnjak. Nakon što se dobije željena smjesa pune se želuci do tri četvrtine svog volumena – kaže Protić.

Ali to nije sve, dodaje naš sugovornik.

-Švargl nakon svega ide na dim, i to od bukovine ili graba, ali samo na nekoliko dana i na taj se način dobije krasan proizvod koji nije trajan. Naime, to meso nije kuhano pa ga je poželjno pojesti unutar prva dva, tri hladna zimska mjeseca – pojašnjava Protić.

Pošto je ovo natjecanje, svi švargli će biti narezani na pladnjeve te će ih svi posjetitelji moći probati, ali i dati svoju ocjenu koja će se uzeti u obzir kod konačnog ocjenjivanja. Ova fina manifestacija počinje sutra, 1. veljače, s početkom u 17 sati u mjestu Grabarje. Dobar tek!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!