ČITAMO ODRŽIVO Goran Navojec i Šegrt Hlapić na druženju sa školarcima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U III. osnovnoj školi Bjelovar danas je započeo projekt “Čitamo održivo”. Provodi se u sklopu projekta LORA – laboratorij održivog razvoja iz Zagreba u suradnji s Biotekom – udrugom za promicanje biologije i srodnih znanosti. Riječ je o 17 ciljeva održivog razvoja uzetih iz Ujedinjenih naroda. Projekt je poslan svim školama u Hrvatskoj, a iz svake županije izabrana je jedna škola. Predstavnik Bjelovarsko – bilogorske županije upravo je III. osnovna škola. Na dan otvorenja projekta, u goste školarcima je došao Goran Navojec. Učenicima je čitao ulomke iz knjige “Čudnovate zgode Šegrta Hlapića”. No prije toga, uvodnu riječ održali su učenici Lana Grudenić i Franko Špehar. Više je otkrila Nataša Brekalo, voditeljica projekta.

– Mi smo se odlučili za četvrti cilj održivog razvoja, a to je kvalitetno obrazovanje. Naš glavni cilj potaknuti je učenike da što više čitaju s razumijevanjem. Povodom toga smo i pozvali Gorana Navojca, a danas je i dan kada otvaramo projekt – rekla je Brekalo.

Osim toga, dodatna tri cilja žele se ostvariti ovim projektom. Izrada kućica za čitanje koje bi se nalazile na javnim površinama, izrada čitalačkog kutka u holu škole te provođenje gradskog natječaja “Čitamo održivo” gdje bi svaki razred radio banku nepoznatih riječi. Natječaj je posebno zanimljiv jer najbolji iz svakog razreda ide na besplatan izlet.

Na sudjelovanje u projektu, pozivaju se svi građani.

– Želja nam je da svi pokušamo ostvariti taj cilj, da djeca više čitaju i da im čitanje bude što zanimljivije. Pozivamo sve da dođu u našu školu i čitaju djeci te da se uključe i u aktivnosti izrade kućica – rekla je Brekalo. 

Uz projekt su uključene sve gradske osnovne škole, uključujući i V. osnovnu u koju će se ići sa školskim terapijskim psom Lunom jer i Luna sudjeluje u čitanju. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!