PČELARSKI VIKEND Ministrica otvorila najveći sajam u Europi i najavila novu potporu za pčelare

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Svečano je otvoren 16. Međunarodni pčelarski sajam i 7. Izložba vina i vinogradarske opreme. Prijepodne u Gudovcu nedaleko Bjelovara, vrvjelo je od istaknutih političkih ličnosti, predstavnika ministarstava, državnih tajnika, župana, gradonačelnika i načelnika, ali i brojnih gostiju i posjetitelja koji su nazočili svečanom otvorenju. Manifestacija koja se održava po 16. put zaredom postala je poznata i daleko izvan granica Hrvatske. A osim što je najopsežnije prodajno mjesto meda, mednih prerađevina, pčelarske i vinogradarske opreme u ovom dijelu Europe, Pčelarski sajam poprište je edukacije i novih informacija koje su poljoprivrednicima, prvenstveno pčelarima i vinarima, neophodne za napredak u poslu. Stoga su svi s nestrpljenjem čekali govore ministrice poljoprivrede Marije Vučković, ali i Željka Vrbosa, predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza.

Direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac

-Hrvatsko pčelarstvo vrlo je ranjivo. No, neki pokazatelji ipak nam mogu donijeti optimizam. Posljednjih godina bilježimo porast pčelara i pčelarskih zajednica. Nažalost, moramo reći kako se naše pčelarstvo susreće i s nelojalnom konkurencijom. No, i tu mogu potvrditi kako se s nadležnim inspekcijskim službama uvoz meda, potencijalno patvorenje meda i slični nedostaci u lancima opskrbe sve više i češće kontroliraju. Iako smo u 2019. godini značajno smanjili uvoz meda, valja bit iskren i reći kako smo smanjili i izvoz meda. Istaknula bih da oznaku med s hrvatskih pčelinjaka danas koristi 1061 pčelar od njih 8142. Željeli bih da ih je više i bit će ih – optimistična je bila u svom obraćanju okupljenima ministrica Vučković, posebnu pažnju obrativši na korištenje nacionalne staklenke za med.

– Trenutno je 80 posto onih koji uz oznaku med hrvatskih pčelinjaka koriste i nacionalnu staklenku za med. To je tek 10 posto od ukupnog broja, a mi želimo da ta brojka poraste i svjesni smo da je Ministarstvo poljoprivrede presudno kod tog povećanja, stoga je pravo vrijeme da najavim novu potporu za korištenje nacionalne staklenke za med – otkrila je Vučković upozorivši kako je zadatak Hrvatskog pčelarskog zadatka voditi računa da se potpora pravilno koristi. Željko Vrbos, čelni čovjek Hrvatskog pčelarskog saveza upozorio je kako se broj pčela u svijetu u posljednjih stotinu godina smanjio za 90 posto, što je poprilično alarmantno i ujedno uzbuna da se nešto mora učiniti.

-Europi nedostaje 13 milijuna pčelinjih zajednica kako bi oprašivačka djelatnost bila pokrivena. Pa stoga Europa već poduzima niz aktivnosti kako bi to ispravila. Neke od aktivnosti u sljedećem sedmogodišnjem proračunskom razdoblju su brojni sustavi potpora, a najvažnija je naknada za oprašivačku djelatnost kao primarna zadaća pčelarstva – istaknuo je Vrbos dodavši kako može otkriti još jednu ekskluzivnu vijest.

-Pred potpisom smo ugovora da svi pčelari, neovisno imaju li registrirana gospodarska vozila za prijevoz pčela ili ne – imat će mogućnost koristiti subvenciju po litri gorivu, uz predočenje iskaznice. To se neće odnositi samo na plavi dizel već na sva ostala goriva, neovisno o količini i neovisno o broju automobila koja imaju na sebi – pojasnio je Vrbos izrazivši nadu kako će se urediti tržište i sve ostalo kako bi pčelari uspješno poslovali. A poslovanja se dotaknuo i Davorin Posavac, direktor Bjelovarskog sajma kazavši kako je novost ovogodišnjeg sajmovanja svakako ulaganja zahvaljujući kojima su svi izlagači u toplim grijanim halama.

-Ove godine imamo više od 180 izlagača, a nakon razgovora i sa izlagačima iz stranih zemalja, moram zahvaliti svima što nas pratite već 16 godina. Jer ovaj sajam danas, ja bih rekao, prelazi i granice Europe. Dokaz tome upravo su naši izlagači iz 6 stranih zemalja. Po prvi put s nama je i jedan izlagač čak iz Južne Koreje – istaknuo je Posavac, još jednom naglasivši mnoštvo edukacija koje će u dva dana biti na raspolaganju svim izlagačima i posjetiteljima. Posavac je iskoristio priliku i najavio još jednu manifestaciju koja će se već idućeg vikenda održati na sajamskom prostoru. A riječ je o zimskoj školi jahanja koja će se na ovim prostorima održati nakon više od stotinu godina. Investicijama, planovima i novim projektima tu nije kraj, a neki od njih vrlo brzo trebali bi krenuti u realizaciju – zaključio je direktor Bjelovarskog sajma. (PROMO)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!