DAN 112 Znate li koliko se tisuća puta godišnje “okrene” broj za hitne intervencije?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Danas je dan broja 112, a tradicionalno su na taj dan bjelovarsku Službu civilne zaštite obišli osnovnoškolci. Koga zovemo na 112 spremno su objasnili Hrvoje i Vito.

-Dobije se koga odaberete. Možda vatrogasce, možda hitnu, možda policiju. Mislim da je 112 jako koristan broj zato što možemo dobiti policiju, hitnu i vatrogasce – tumače bjelovarski školarci.

112 je jedinstveni europski broj za hitne službe koji je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji samo prošle godine nazvan više od 18 tisuća puta što je podjednako kao prethodnih godina. Dio pozivatelja je imao specifična pitanja, ali dvije trećine poziva se odnosilo na takozvane namjenske pozive kada je potreban izlazak neke interventne službe, kaže voditelj Službe civilne zaštite Bjelovar Željko Vukoja.

-Oko polovine se odnosilo na medicinske intervencije, 33 posto na sigurnosne događaje kao što su prometne nesreće, napadi na život i imovinu ljudi, obiteljsko nasilje, remećenje javnog reda i mira, a nešto manje od deset posto na složene događaje poput onečišćenja okoliša i zbrinjavanje domaćih životinja i divljači – navodi Vukoja.

Ni prošle godine mirovali nisu zlonamjerni pozivatelji broja 112. Zabilježena su 42 takva poziva, ali i za takve “šaljivdžije” ima lijeka, napominje Vukoja.

-Takve pozivatelje operateri prvo upozoravaju na zlouporabu broja, a u krajnjem slučaju se istima može privremeno tehnički onemogućiti pozivanje broja 112 – upozorava Vukoja.

U 2019. je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pozivanje broja 112 bilo blokirano u tek jednom slučaju. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!