BESPLATNA ŠKOLA JAHANJA Na druženje s gidranima svi su dobrodošli

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GUDOVAC – Za sve ljubitelje konja i jahanja stižu odlične vijesti. Na prostoru Bjelovarskog sajma u Gudovcu ovoga vikenda počinje škola jahanja. I to potpuno besplatna! Riječ je o zajedničkom projektu Bjelovarskog sajma, Udruge uzgajivača Gidran pasmine konja i Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari-Husari. Zahvaljujući njemu, ovoga tjedna na prostor sajma će preseliti desetak gidrana koje će tri radna dana u tjednu za treninge koristiti članovi spomenutih udruga, dok će svake subote tijekom iduća dva mjeseca, u vremenu od 10 do 17 sati, biti dostupni građanima. I to počevši već od ove subote. Više od tome otkriva predsjednik hrvatskih uzgajivača gidrana Branko Kovačić.
– Neće to biti klasična škola u pravom smislu te riječi. Više se želi pokazati kako, što i na koji način se može konjem služiti u jahanju. Naravno, omogućit ćemo da i ostali prisutni i zainteresirani, posebno djeca, jašu te konje, no dakako, ne sami, već će ih voditi jahač i vlasnik konja. Eventualno će sami moći jahati oni koji dokažu da imaju ili jahaču dozvolu ili da već sami jašu – rekao je Kovačić.

Upravo su gidrani, koji slove za izuzetno mirne i strpljive životinje, idealna pasmina za ovakve aktivnosti. To je razlog više da budemo ponosni na to što su ti plemeniti konji posljednjih godine postali zaštitni znak bjelovarskog kraja i značajna karika u turističkoj promociji.
-Sjedište naše nacionalne udruge nalazi se na području naše županije. Tu je i najveći broj grla, najviše manifestacija, redovito su to godišnje najmanje dvije izložbe gidrana koje organiziramo za Terezijanu u Bjelovaru te izložba za vrijeme jesenskog sajma u Gudovcu. No, polako se širimo i na druge županije, preostalih tridesetak grla nalazi se i na području Koprivničko-križevačko, Krapinsko-zagorske, Šibensko-kninske, Sisačko-moslavačke županije. Otprilike desetak županija danas posjeduje jedno ili više grla gidrana – rekao je Kovačić.
Ipak, od ukupno stotinjak grla gidrana u cijeloj Hrvatskoj, 70 posto njih nalazi se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.
Popularizaciji gidrana svakako pridonose i popratne aktivnosti, poput nadolazeće škole jahanja. Prepoznali su to na Bjelovarskom sajmu koji je domaćim udrugama spremno osigurao, ne samo prostor za jahanje, već im i ustupio hranu i sajamske staje u kojima će konji stalno boraviti, kako se zbog planiranih aktivnosti ne bi morali stalno prevoziti do sajma. Zbog čega je donesena takva odluka, otkriva direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac.
– Ovo je samo jedan uvod u naš proljetni sajam gdje ćemo s istim partnerima na Međunarodnom sajmu imati istu takvu školu. Vjerujem da treba malo potaknuti naše Husare i uzgajivače konja da dobiju još jedan mali zamah i ako to Bjelovarski sajam uspije, bit ćemo jako sretni – rekao je Posavac.
Sa sajma i iz udruga poručuju kako su na druženje s gidranima već ovoga vikenda svi dobrodošli.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!