ELIŠKA Za vječnost sačuvane biljke, uvojci, majčino mlijeko i Zaljubljeni Adam

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Zaljubljeni Adam, muško stablo ginka u parku dvorca grofa Jankovića, ovih je dana glavna zvijezda u Daruvaru. Finalist je natjecanja za europsko stablo godine, zbog čega posljednjih tjedana u taj slavonski gradić svraćaju brojni gosti, ne bi li ispod raskošne krošnje snimili koju fotografiju za uspomenu. A ako im to nije dovoljno, ginko mogu kući ponijeti oko ruke, vrata ili pak na ušima. I to zahvaljujući daruvarskoj umjetnici Lidiji Dujmenović, koja posljednjih godina izrađuje jedinstvenu seriju nakita Eliška od epoxy smole u koju doslovno potapa razne biljke, uključujući i ginko.

-Daruvarski ginko zauzima posebno mjesto u mom srcu. Svojedobno sam počela izrađivati cijelu kolekciju nakita Daruvar TO GO s biljnim vrstama iz daruvarskog parka, ali s obzirom da smo mali grad i turizam nije dovoljno razvijen, takva vrsta suvenira nije tražena. Ono što još uvijek izrađujem je Ginko TO GO, ali u vrlo malim količinama. Uz komad nakita, ide i kartica sa informacijama o našem ginku – priča nam Lidija, čiji je nakit poseban jer gotovo svaki komad predstavlja poveznicu s prirodom.

Botoks za biljke

-Fasciniralo kako komadići biljaka u smoli izgledaju živo. Kao da nisu prethodno osušeni. Smola ulazi u pore materije i vraća izgubljenu vlagu biljkama, rekla bih da je ona kao botoks za biljke. Prirodu volim oduvijek, volim boraviti u prirodi i smatram da je priroda jedini lijek za psihičko zdravlje. Prije nekoliko godina smo kupili šumu od koje smo napravili ranč sa puno vrsta biljaka i stabala i zapravo tamo i pronalazim inspiraciju. A s obzirom da obožavam fotografiju, to mi je prilika da osim prirode fotografiram i svoje komade nakita – kaže Lidija.

Put od ideje do konačnog proizvoda nije nimalo jednostavan. Tehnika koju koristi naša sugovornica poprilično je složena.

-Epoxy smola je zapravo dvokomponentno ljepilo koje se koristi u razne svrhe. Da bih došla do smole koju sada koristim, prošla sam svašta pa i završila kod doktora jer sam imala jaku alergijsku reakciju. U pripremi nakita se miješaju dvije komponente – smola i otapalo, jako dugo se miješaju kako bi se te dvije komponente izjednačile. Za razne forme privjesaka se koriste isključivo visokokvalitetni silikonski kalupi otporni na habanje koji se nabavljaju u specijaliziranim trgovinama. Prije korištenja za epoxy nakit sve mora biti potpuno dehidrirano. Postoji posebna smjesa u kojoj se biljke suše da bi zadržale što više boje i da bi se u kratkom periodu osušile. No, može se i sušiti klasičnim prešanjem – pojašnjava Lidija. Svaki komad nakita izlijeva u kalup na tri puta, a svaki odljev, da bi se stvrdnuo, mora stajati 24 sata.

-Dakle, tri dana su potrebna samo za privjesak, poslije čega ide brušenje u čemu se već usavršio suprug, te nakon toga spajanje elementa za objesiti privjesak i spajanje lančića. Drugim riječima, za jedan komad nakita potrebno je sedam do deset dana. I to je ako sve ide po planu i ne dogodi se nikakav neželjeni efekt pa se u tom slučaju izrada ponavlja iz početka – kaže Lidija. Osim biljaka, u smolu potapa i druge zanimljive detalje, poput uvojaka kose, životinjske dlake, jednom prilikom čak i dehidrirano majčino mlijeko. S ovom neobičnom tehnikom Lidija se upoznala sasvim slučajno, na internetu.

Slučajno otkriće

-Završila sam Studij dizajna na Arhitektonskom fakultetu, a u sklopu predavanja imali smo i nacrtnu geometriju i drvne konstrukcije na šumarskom fakultetu gdje su se studenti pripremali za posao izrade namještaja od drva. Jako me to zanimalo i imala sam viziju da će to biti moj životni poziv. Da ću se zaposliti u tvornici namještaja i raditi kao dizajner. S obzirom da je životni put skrenuo u nekom drugom smjeru, stalno sam tražila što bi mogla izrađivati od drva. Pa sam tako jedne večeri, pretražujući Pinterest, naletjela na stolove od smole. U pregledavanju slika počele su se pojavljivati i lampe od epoxyja, a na kraju i nakit. Kada sam shvatila  kompleksnost rada sa smolom razmišljala sam da za početak počnem raditi sa manjim komadima, dakle da probam s nakitom. I tako je prije dvije godine krenula priča o Eliški – otkriva Lidija koja je s godinama stekla vjerne kupce diljem Hrvatske i šire. Nakit, koji vole i veliki i maleni, prodaje u trgovinama u Splitu i Rijeci te putem interneta. Često joj stižu i posebne narudžbe.

-Jedna od prvih i meni najdražih narudžbi je bila ruža koju je gospođa dobila u mladosti od svog supruga. Izgledala je baš onako staro, prašnjavo, uvenulo. A moram priznati, i mene je iznenadilo kada smo je stavili u komad nakita od smole, kao da je oživjela. Uvijek mi je drago izrađivati uvojke dječje kose u smoli i slične posebne detalje – kaže Lidija koja u ponudi ima i zanimljive predmete za sve one koji ne nose nakit – straničnike i privjeske za ključeve.

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!