BJELOVARČANI U STRAHU Provale se nastavljaju, za neke odgovorna – djeca!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR –Trend provala i pokušaja provala u domove Bjelovarčana, ali stanovnika u drugim dijelovima županije nastavljen je i početkom ove godine. Iz policije su nam potvrdili kako su u siječnju evidentirali osam provalnih krađa, dvije manje nego u prvom mjesecu prošle godine. Policija je razriješila četvrtinu spomenutih kaznenih djela, dok podaci za veljaču još uvijek nisu obrađeni. No, iz policije upozoravaju kako građani često ne prijavljuju pokušaje krađa, što bi policiji uvelike olakšalo potragu za počiniteljima.

Upravo to su učinili supružnici iz jednog bjelovarskog prigradskog naselja koji su prošlog tjedna umalo postali žrtve provale, i to usred bijela dana.

Sve sumnje valja prijaviti policiji

-Očito su neko vrijeme „snimali“ situaciju jer su pokušali provaliti u našu kuću poslijepodne, baš u vrijeme kada odlazim po suprugu na posao. Tog dana sama u kući je ostala naša kćer, no provalnici to nisu znali pa su, čim sam se automobilom udaljio iz dvorišta, počeli obijati oko ulaznih vrata – priča nam Bjelovarčanin. Kad nisu uspjeli provaliti vrata, nastavlja, okomili su se na prozore, pokušavajući s vanjske strane podignuti rolete.

-U određenom su trenutku shvatili da u kući nekoga ima pa su odustali od provale. No, malo kasnije toga dana uspjelo im je provaliti u drugu kuću u susjedstvu i ukrasti vrijedne stvari – kaže naš sugovornik, dodajući kako je spomenuti događaj šokirao čitavo, inače mirno susjedstvo, a posebice njegovu kćer koja se silno uplašila.

Zbog ovakvih situacija iz policije pozivaju građane da svaku, i najmanju sumnju na pokušaj provale prijave.

-Upravo je dobra suradnja građana i policije ključ prevencije ovih kaznenih djela, ali i sankcioniranja počinitelja. Na terenu se često susrećemo i s građanima koji nisu kooperativni odnosno ne žele surađivati jer u tom trenutku oni nisu oštećeni kaznenim djelom – kažu u PU Bjelovarsko-bilogorskoj, u kojoj već raspolažu indicijama o počiniteljima određenih kaznenih djela. Pritom upozoravaju na izdvojeni problem na bjelovarskom području.

-Bitno je napomenuti da na području grada Bjelovara, kao središta županije s najvećim brojem stanovništva, postoji problem maloljetnih počinitelja provalnih krađa, pa čak i u dječjoj dobi, te je policija u više navrata kriminalističkim istraživanjima obuhvatila maloljetne počinitelje u suradnji s Centrom za socijalnu skrb. S obzirom da je navedena problematika prepoznata i ona definitivno utječe na brojnost evidentiranih kaznenih djela teških krađa provaljivanjem na području grada Bjelovara slijedi intenzivno kriminalističko istraživanje kojim će biti obuhvaćeni roditelji i skrbnici u smislu utvrđivanja da li poduzimaju sve adekvatne odgojne metode kako bi se maloljetnici odvratili  od asocijalnih ponašanja – poručuju iz policije.

Najčešća meta – kuće i stanovi

Inače, na području PU bjelovarsko-bilogorske tijekom 2019. godine evidentirano je 1158 svih kaznenih djela, što je povećanje od 2,8 posto u odnosu na 2018. Na razini cijele zemlje to povećanje iznosilo je 9,2 posto, iz čega proizlazi da je PU BB među 6 policijskih uprava u RH s najmanjim brojem kaznenih djela za koje se progon pokreće po službenoj dužnosti.

-Najveće povećanje broja kaznenih djela u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, vidljivo je kod kaznenih djela teške krađe. Naime, tijekom 2019. zabilježena su 183 kaznena djela teške krađe u odnosu na 2018. godinu kada je zabilježeno 151 kazneno djelo teške krađe, što predstavlja povećanje za 21,2 posto. Postotak razriješenosti kaznenih djela teških krađa 2019. godine iznosi 24 posto, dok je za 2018. godinu iznosio 23,2 posto – kažu u policiji.

U najvećem broju slučajeva lopovi su provaljivali u obiteljske kuće i stanove, a rjeđe u vikendice i motorna vozila. Najviše je provala evidentirano na bjelovarskom području, a slijede Čazma, Garešnica, Daruvar i Grubišno Polje.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!