ULAGANJA Projekti za vrtićarce, vatrogasce te stare i nemoćne teški više od 10 milijuna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ROVIŠĆE – Jučerašnji je dan za Općinu Rovišće bio jedan od važnijih kad je riječ o razvitku. U tu lokalnu samoupravu nadomak Bjelovara slilo se kroz tri velika projekta više od 10 milijuna kuna. Riječ je o ulaganjima u predškolsku dob, vatrogastvo i zapošljavanje žena te brigu o starijim i nemoćnim žiteljima. Jutro je započelo potpisom Sporazuma nositelja LAG-a i partnera, odnosno devet općina koje sudjeluju u provedbi projekta Bilogorski puteljak svjetlosti iz programa Zaželi. Upravo zahvaljujući tom projektu teškom gotovo 10 milijuna kuna, na području devet općina bit će zaposleno više desetaka žena.

-Na našem području, a činimo gotovo pola županije, zaposlit će se gotovo 60 žena. Mislim da smo time gotovo u potpunosti riješili problem zapošljavanja žena. Ovo je treći ovakav program. Prvi je išao preko Županije, drugi samostalno, a ovo je sada treći. Velika je to stvar, osim žena koje će se zaposliti na razdoblje od dvije godine, 240 korisnika dobit će ono najpotrebnije, zadovoljni su, imaju nekoga tko im svaki dan dolazi na vrata. Njih 80 posto su samci pa im društvo i briga o osnovnim potrebama znače više od ičega – kazao je Josip Dekalić, načelnik Općine Šandrovac i zamjenik predsjednika LAG-a Sjeverna Bilogora. Nikolina Prišćan, predsjednica Upravnog odbora LAG-a Sjeverna Bilogora podsjetila je na nedavno potpisan ugovor u Vladi o sufinanciranju projekta Bilogorski puteljak svjetlosti .

-Taj projekt je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, njime će biti obuhvaćeno 60 dugotrajno nezaposlenih žena i 240 korisnika na području devet općina. Osim pomoći za 60 obitelji čiji članovi će biti sada zaposleni, ovaj će projekt direktno pomagati starim i nemoćnim osobama koje su socijalno ugrožene i na rubu siromaštva ili su invalidi – istaknula je Nikolina Prišćan dodavši kako se potpisom sporazuma, devet općina usuglasilo da će ukoliko dođe do poteškoća kod financiranja projekta, one uskočiti. Na taj način provedba projekta neće biti upitna u nijednom trenutku.

Prijepodne su Roviščanci nastavili u svečanom tonu i to otvorivši proširen Dječji vrtić Palčica, smješten u samom središtu Rovišća. Ravnateljica Kristina Manjas pojasnila je dobrobiti nastale ovim projektom.

-Mi smo sa jedne skupine sa 32 djece sada na četiri skupine sa 81 djetetom. To je za nas jako velika stvar, poboljšanje uvjeta rada, manji broj djece po skupini, uvjeti rada i za nas koji radimo i za djecu koja pohađaju vrtić su bolji – kazala je Manjkas, dodavši kako trenutno vrtić ima jednu jasličku skupinu i tri mješovite od tri do šest godina. Ono što je još važno naglasiti da su napokon dugačke liste čekanja koje su se povećavale posljednje tri godine i na kojima je znalo biti i više od 50 djece sada u potpunosti nestale, na radost svih roditelja.

-Roditelji su izuzetno zadovoljni jer su napokon riješili problem gdje će ostaviti djecu kako bi mogli raditi, djeca su sigurna, zbrinuta, a to je nešto što njima olakšava svakodnevicu i podiže, naravno, standard života. Dodajmo, ekonomska cijena vrtića je 1630 kuna, koju Općina sufinancira s 980 kuna. Roditelji, prema tome, mjesečno za boravak svojeg djeteta u vrtiću izdvajaju 650 kuna. U dječjem vrtiću sada radi osam odgojitelja, dok ih je prije proširenja bilo troje – kazala je Manjkas.

Uz načelnika Slavka Prišćana, prošireni Dječji vrtić Palčica svečano je otvorio državni tajnik pri Ministarstvu za demografiju Ivica Bošnjak izrazivši zadovoljstvo brojem djece u ovoj lokalnoj samoupravi. A zadovoljstvo nije krio niti načelnik Slavko Prišćan.

-Puno se govori o iseljavanju, slabom demografskom prirastu, o lošim trendovima. Pokušavamo stoga to promijeniti, zadržati mlade, pokušavamo imati što više djece, a proširenje ovog objekta naš je doprinos tome. Pomoglo nam je Ministarstvo demografije, uspjeli smo dobiti 1,7 milijuna kuna, dali smo i puno vlastitih sredstava, tako da je projekt teži od dva milijuna kuna.  A ni to nam ne bi uspjelo da Vlada nije preusmjerila jedan dio sredstava napravivši fiskalno poravnanje kako bismo ipak iz vlastitih sredstava mogli napraviti nešto – kazao je prilikom otvorenja vrtića Prišćan istaknuvši kako i za naredno razdoblje imaju puno planova i projekata koje će koristiti svim žiteljima općine Rovišće.

-Prostor je proširen sa 160 četvornih metara na više od 300, pa sada imamo gotovo 460 četvornih metara na raspolaganju u kojem može boraviti 90-ero mališana. Siguran sam kako ćemo kroz kratko vrijeme morati realizirati i još jedan prostor za djecu, primjerice ogranak ovog vrtića, a to znači da će se mladi zadržavati na našem području – optimističan je Prišćan istaknuvši i kako Rovišće ima idealnu lokaciju. U blizini je Bjelovara, ali i Zagreba do kojeg vlakom ima manje od sat vremena. Svečano prijepodne Rovišćanci su zaključili još jednim velikim činom – otvorenjem radova na izgradnji Vatrogasnog centra. Osim spremišta u prizemlju gdje će rovišćanski vatrogasci držati svoju opremu, objekt će objedinjavati i društveni dom. Ovaj je projekt jedan od preduvjeta kako bi aktivni rovišćanski vatrogasci mogli postati Javna vatrogasna postrojba. Cijeli je projekt u stopostotnom iznosu financiran iz Mjere 7.4., a vrijedan je gotovo sedam milijuna kuna. (Martina Čapo)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!