POVIJESNI TRENUTAK Županijski Albanci ispunili dugogodišnji san

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Bjelovaru je otvoren Kulturni centar Zajednice Albanaca. Riječ je o kući u Demetrovoj koju je Zajednica kupila od Grada Bjelovara i preuredila za potrebe svojih članova. Što to znači za Albance u Bjelovaru i okolnim mjestima, kazao je predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Martin Gojani.

-Ovoje ispunjenje našeg dugogodišnjeg sna, dugo smo željeli ovakav prostor. Koristit ćemo ga za naša kulturna događanja, rad udruge te održavanje sjednica i skupština koje smo do sada organizirali u Bjeloarsko-bilogorskoj županiji – kaže Gojani.

Na svečanom otvorenju okupilo se mnoštvo uglednih gostiju, među kojima čak dvojica veleposlanika – makedonski Nazif Djaferi i albanski Riza Poda koji nije krio zadovoljstvo viđenim u Bjelovaru.

-Zaista mi je čast biti danas ovdje i čestitam inicijatorima ove priče. Rekao bih da je ovo povijesni trenutak za albansku zajednicu na ovim prostorima jer će sada imati prostor za okupljanja i razvoj kulture – kazao je veleposlanik Poda.

Velika podrška bjelovarsko-bilogorskim Albancima u realizaciji ovoga projekta bila je saborska zastupnica za albansku manjinu Ermina Lekaj Prljaskaj.

-Svaka manjina zaslužuje vlastiti prostor za rad. Albanska manjina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je vrlo aktivna i ima brojne aktivnosti, no do sada nisu imali odgovarajući prostor. Stoga smo, na inicijativu ovih ljudi odlučili poduzeti nešto – kazala je Prljaskaj, koja je zahvalila Uredu za ljudska prava i u Gradu Bjelovaru koji su podržali ovaj projekt.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!