ALARMANTNO Epidemija i gripa zatvorile u kuću one najosjetljivije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Blaga zima, izostanak niskih temperatura i snijega, očito su i kroz velik broj oboljelih od gripe došli na naplatu. Naime, iako se ove godine, barem zasad, radi o srednjem intenzitetu gripe, informacije koje smo dobili od epidemiologa nisu ohrabrujuće-Podaci su za sedmi epidemiološki tjedan, od 10. do 16. veljače. Gripa nam je u porastu. U tom tjednu nam je oboljelo 665 osoba, to je znatno više nego u istom tjednu prošle godine i gotovo tri puta više nego tjedan ranije – kazala je epidemiologinja Sanja Smolčić sa Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko – bilogorske županije.

Ukupni broj oboljelih od gripe na razini županije je 1107 osoba, stoga epidemiolozi procjenjuju da je to gripa srednjeg itenziteta. Obično u županiji bude oko dvije tisuće oboljelih.

-Od svih oboljelih u sezoni, njih petero je bilo cijepljeno, dok umrlih nije bilo. Kada gledamo po ispostavama, najviše smo imali oboljelih na području Bjelovara i Čazme, zatim Daruvara i Garešnice, dok je na grubišnopoljskom području prijavljeno tek 19 oboljelih – ističe Smolčić dodavši kako je povećan broj oboljelih jednog uzrasta.

-U ovom tjednu je najviše oboljelih upravo među djecom školske i predškolske dobi. Najviše ih je u dobnoj skupini od sedam do 14 godina – ističe epidemiologinja.

Kad se tome pripiše velik broj oboljele djece od vodenih kozica, jasno je zašto su pedijatrijske i liječničke čekaonice prepune, a vrtići i škole poluprazni. Naime, na području Čazme zabilježena je epidemija vodenih kozica, dok je broj oboljele djece od iste zarazne bolesti u ostalim županijskim gradovima uobičajen.

-U Čazmi smo imali epidemiju u jednoj dječjoj ustanovi koja je trajala od studenog prošle godine pa sve do siječnja ove godine. Tamo smo imali doista povećani broj oboljelih, no i to se sada smirilo. Kozica ima, ali nigdje drugdje nije bio povećan broj niti je zabilježeno grupiranje. Jedino u Čazmi gdje smo i prijavili epidemiju – prisjeća se Smolčić i zaključuje kako se epidemija proglašava na razini procjene epidemiologa. Konkretno to znači ako je na nekom području svake godine 30-ak oboljelih, a onda odjednom bude u određenom prostoru i među određenom populacijom tri puta više oboljelih, onda je to definitivno epidemija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!