IMA NADE Školarci iznenadili razmišljanjima o očuvanju okoliša

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Mlada klimatska aktivistica Greta Thunberg jedna je od kandidatkinja za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir. Zahvaljujući njezinim akcijama, u svijetu je, prvenstveno među mladima, porasla svijest o klimatskim promjenama i važnosti zaštite okoliša. Potvrdili su nam to i bjelovarski osnovnoškolci, učenici sedmih razreda II. osnovne škole Bjelovar s kojima smo razgovarali s u sklopu njihove terenske nastave o medijima. Evo što o Greti misli učenica Mateja.

-Budući da je naš vršnjak, svojim dijelima može potaknuti da budu kao ona – kazala je Mateja. Dodavši kako su klimatske promjene sve češće tema razgovora među osnovnoškolcima. Prateći vijesti, mladi polako shvaćaju kakva opasnost prijeti planetu. Evo što najviše brine Krešimira.

-Previše životinja izumire, a to nije dobro niti za nas ljude. Tope se ledene sante, prijeti nam globalno zatopljenje i sigurno će biti još i gore u narednim desetljećima koja su pred nama – kazao je Krešimir.

Miu pak brine ono što svakodnevno viđa u svojoj okolini.

-Dosta često vidim smeće i u gradu, po šumama i svugdje oko nas. Ljudi se ne obaziru na prirodu, bacaju otpad oko sebe, a to će jednom naštetiti svima – boji se Mia.

Srećom, danas se takvim temama sve više vremena i prostora posvećuje u nastavi, najčešće u sklopu predmeta priroda i društvo te biologija. Evo što su naši školarci u zaštiti okoliša naučili u školskim klupama.

-Učili smo iz biologije da prije svega trebamo razvrstavati otpad, da ne bacamo smeće po ulicama, šumama, bilo gdje, da to jako šteti i nama i životinjama, u stvari cijelom planetu i svim ljudima. Učili smo da trebamo odlagati posebne stvari u posebne kontejnere, da se trebamo brinuti o okolišu, da to puno znači za sve nas – kazali su složno osnovnoškolci.

A kako naučeno učenici sami primjenjuju u praksi?

-Izbacujemo plastične vrećice iz upotrebe, zatim recikliramo i ne bacamo stvari u okoliš. Recikliramo otpad, odvajam papir i plastiku, recikliramo boce u obitelji, kada bacamo smeće, pazimo da ga bacamo na mjesto koje je primjereno za to, a ne negdje u šumu ili u grad. Mislim da bi još više trebali učiti o tome, jer na mladima svijet ostaje. Ako mi sada to uništimo, neće ništa ostati za našu djecu i za sve ostale koji će živjeti kasnije – tek su neki od odgovora školaraca koji su pokazali zavidnu razinu znanja, ali i osviještenosti prema okolišu.

Naši mladi sugovornici slažu se kako je potrebno učiniti još jako puno da bi se stvari počele mijenjati na bolje. No, svjesni su da su upravo oni pokretači promjena i da trebaju krenuti od sebe samih. A to, kako smo imali priliku čuti njihova mišljenja, već čine. No, kažu kako ne bi bilo loše kad bi se za ekološke teme više prostora pronašlo u školama. S obzirom na ozbiljnost situacije, ne čini im se lošom niti ideja o uvođenju posebnog predmeta na tu temu. A ne bi bilo loše da se više poradi i na edukaciji odraslih jer, na pitanje tko je odgovoran za trenutnu situaciju u svijetu, spremno odgovaraju.

-Svi jednako. A vjerojatno neki i dalje uništavaju okoliš, bacaju baterije, teške metale i slično. No, srećom, neki se počinju brinuti i shvaćaju koliko je to opasno – kazao je Roko.

Na kraju ovog priloga ne možemo ne zaključiti kako možda još uvijek ima nade za ovaj planet, sve dok je djece koja razmišljaju na ovaj način.

(Ovaj prilog nastao je uz potporu tvrtke Vodne usluge d.o.o. Bjelovar.)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!