EDUKACIJA IMPRESSA S gostima iz Norveške i Latvije o govoru mržnje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Daruvarska udruga Impress već dugi niz godina bavi se tematikom govora mržnje, a njihov generalni cilj je smanjenje mržnje i promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu. Različiti gradovi Bjelovarsko-bilogorske županije upoznali su se s pokretom protiv govora mržnje, a u sklopu projekta “No hate” udruga Impress na razmjenu je dovela mlade iz Norveške i Latvije. Posjetili su IV. osnovnu školu u Bjelovaru i Osnovnu školu Vladimira Nazora u Daruvaru, a učenicima su prezentirali što je to govor mržnje. Više otkriva Dubravko Šopar, izvršni direktor udruge Impress.

– Ideja je da mladi razmjene svoja iskustva i znanja o tome što je to govor mržnje. Djeci i mladima po razredima smo prezentirali što je govor mržnje, kako se boriti protiv njega i kako na govor mržnje reagirati. Htjeli smo istaknuti i da to nije nešto što moramo prešutjeti nego zaista reagirati kako govor mržnje ne bi prerastao u zločin iz mržnje – ističe Šopar.

Učenici su s velikim zanimanjem postavljali pitanja, a kakav im je savjet dan, zna mladi Norvežanin Fredrik Marthinsen.

– Mlade smo savjetovali da ako nisu sigurni je li nešto govor mržnje ili nije, bolje je da se obrate učiteljima ili nekome kome vjeruju te im kažu da se netko ne ponaša prikladno –  rekao je Marthinsen.

Važno je, dakle, potražiti pomoć. Cilj Impressovog projekta “No hate” je govor mržnje što više smanjiti ili ga potpuno ukloniti od mladih jer mladi su ti koji će jednog dana imati priliku educirati druge mlade, poručuju Impresovci. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!