MODERNA POLJOPRIVREDA Poštivanjem zakona do veće kvalitete

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GRUBIŠNO POLJE – Jedna od zakonskih obveza koje se poljoprivrednici moraju pridržavati je analiza zemljišta. To moraju napraviti jednom u četiri godine, a ako u zakupu imaju državno poljoprivredno zemljište, tada analizu moraju napraviti kada ulaze i kada izlaze iz zakupa. No, tlo bi prije svega trebali analizirati zbog vlastite proizvodnje, napominje voditeljica laboratorija za analizu tla u Grubišnom Polju Ivana Kovačević.
– Rezultati koje dobijemo analizom tla daju odgovore o potrebi obavljanja gnojidbe te odgovore na pitanja kojom količinom i vrstom gnojiva treba obaviti gnojidbu. Poljoprivrednici će kod nas, uz izvještaj o analizi tla, dobiti i preporuku za gnojidbu – rekla je Kovačević.
Time će saznati koliko je tlo koje obrađuju plodno, što mu nedostaje i kako to popraviti, ali će i izbjeći nepotrebnu gnojidbu. Najvažnije je pri tome uzeti pravilan uzorak zbog čega to mogu raditi samo zaposlenici laboratorija ili poljoprivrednici koji su prošli potrebnu edukaciju, koja će u Grubišnom Polju biti održana sljedećeg četvrtka. Za osnovnu agrokemijsku analizu će morati platiti 250 kuna. No, taj će trošak zahvaljujući Gradu, ipak biti manji, kaže Kovačević.
– Grad Grubišno Polje poljoprivrednike sa svog područja subvencionira s 200 kuna po uzorku do ukupno 1000 kuna po poljoprivredniku – kaže Kovačević.
Laboratorij za analizu tla će u Grubišnom Polju proraditi ovog ljeta.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!