LAVICE U AKCIJI Bjelovar i službeno dobio najmlađi Lions klub u Hrvatskoj

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na charter večeri, potvrdnoj svečanosti, ovih dana i službeno je osnovan Lions klub Nasta Rojc, trenutno najmlađi Lions klub u Republici Hrvatskoj. Pokrenula ga je skupina entuzijastičnih Bjelovarčanki kojima humanitarni rad, borba za ljudska prava, društveno korisno djelovanje i empatija nisu strane aktivnosti.

Lions Club International, LCI ili Međunarodni Lions klub sekularna je humanitarna organizacija koju je davne 1917. godine u američkoj državi Illinois osnovao Melvin Jones. Jones se vodio mišlju da tadašnji lokalni poslovni klubovi trebaju proširiti svoje djelovanje te da, osim o vlastitom boljitku, trebaju mariti i o boljitku svoje zajednice i svijeta uopće. S tom mišlju Lions klub je začet, a s njom djeluje i danas. Lionizam je u Hrvatskoj aktivan od 1990. godine, a danas broji više od šezdeset Lions klubova. Bjelovarske lavice su u svojoj humanitarnoj akciji i charter svečanosti imale punu podršku svojih prijatelja, poznanika i članova obitelji pa su kao domaćini svečanosti nastupili mladići i djevojke, možda jednoga dana potencijalni Leo aktivisti (LEO = leadership, experience, opportunity). Prihod od charter večere, donacija građana, donacija tvrtki i prodaje tombola namijenjen je obnovi dotrajalih dijelova pokućstva Sigurne kuće u Bjelovaru, skloništu za žrtve obiteljskog nasilja. Zahvaljujući poznanstvima i suradnji bjelovarskih lionsica s LC Slava Raškaj iz Zagreba, korisnice bjelovarske Sigurne kuće već su u svoj privremeni dom primile profesionalnu perilicu rublja, donaciju spomenutog LC iz Zagreba, a uslijedit će darivanje novih madraca, blagovaonskih stolica i drugog inventara.

Misija je Lionsa da stvaraju i učvršćuju duh razumijevanja među ljudima svijeta pružanjem humanitarne pomoći i dobrovoljnim služenjem svojoj zajednici kroz međunarodnu suradnju. Pod motom „We serve” – „Mi služimo” propagiraju se Lions ljudske moralne vrijednosti i empatija, dok akrostih LIONS ima značenje liberty, inteligence, our nation’s safety – sloboda, razumijevanje i sigurnost našeg naroda”.

Aktivnosti Lions klubova obuhvaćaju različite domene kao na primjer Leo klubove, osnivanje novih klubova, programe za zaštitu okoliša, međunarodne kampove za mlade, borbu protiv ovisnosti od droga, borbu protiv dijabetesa, rad s gluhonijemima i onima koji slabo čuju, pse vodiče, borbu protiv mržnje, borbu protiv nasilja u obitelji i izdavačku djelatnost. Novi članovi se u klub primaju putem preporuke, a njihov ulazak u klub mora biti jednoglasno podržan od svih postojećih članova. Članovi plaćaju članarinu, uz to odvajaju i dodatni novac za klub, sastaju se u dogovoreno vrijeme te planiraju akcije i pohode. Prioriteti su u klubu prijateljstvo, međusobno uvažavanje i humanitarni angažman.

Bjelovarske lavice su još godinu dana unaprijed, pripremajući se za charter svečanost,  aktivno djelovale u okviru svoje domene pa je iza njih uspješno provedena humanitarna akcija u suradnji s kazališnim glumcem Ivanom Ožegovićem na kojoj su mu iskreno zahvalne.

Spomenuta charter svečanost i humanitarna akcija za Sigurnu kuću ne bi bile moguće da im se na inicijativu članica nisu priključili mnogi građani i građanke, tvrtke, kompanije, obrti, obiteljska gospodarstva, društva i klubovi. Lionsice u svoje ime i ime korisnica Sigurne kuće zahvaljuju svim donatorima: „Svaka je karika jednako važna, svaki prilog, onaj najmanji i onaj najveći, dio su jednog uspješnog humanog toplog mozaika. Hvala Vam što ga s nama gradite!”

Bjelovarske Lionsice poručuju: „Pomoći – ako možemo, udružiti se – jer smo tako jače, djelovati – jer je potrebno, služiti potrebitima – jer je tako ispravno!” (Anita Vegh, LC Nasta Rojc Bjelovar)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!