IZVANREDNI SASTANAK Bajs nudi mjere za spas Vodoprivrede

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Kako spasiti posrnulu tvrtku Vodoprivreda d.d. Daruvar bila je glavna tema sastanka koji je održan jučer u Daruvaru. Na njemu su bili bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, članovi Uprave tvrtke, radnici, predstavnicima sindikata, daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček i saborski zastupnik Vladimir Bilek. Župan Bajs kazao je kako je na temelju onoga što su mu prezentirali radnici i sindikati evidentno da se mora razmišljati novim mjerama za spas tvrtke. O TOME se raspravljalo i na nedavnoj sjednici Županijske skupštine.

-Na posljednjoj Skupštini donesena je odluka o tome da se dozvoljava predstavniku Županije povećanje temeljnog kapitala ukoliko dođe strateški partner. Mi smo bili izviješteni da se vode razgovori o tome s nekoliko potencijalnih investitora. Ukoliko se to ne bi dogodilo, tada smo najavili da ćemo, ne kao naša oporba u ovom slučaju kao HDZ dati odluku bez sadržaja, tek toliko deklaratorno, nego ako uđemo u takvu situaciju, da napravimo paket mjera koje će to i omogućiti – istaknuo je Bajs koji je na spomenutom sastanku i predložio konkretan set mjera za spas Vodoprivrede.

-U ovom trenutku predviđamo mogućnost održavanja izvanredne sjednice Županijske skupštine za desetak dana. Na toj sjednici bi trebalo biti nekoliko odluka. Jedna odluka bila bi o kupnji trezorskih dionica koje se ovog trenutka pripremaju za prodaju. Drugo je mogućnost eventualne dokapitalizacije tvrtke koja je sada u predstečaju i, ono što je najvažnije, izmjena i dopuna proračuna Županije kojom se omogućuje da se te odluke i provedu. Meni je drago da smo dobili potporu da Županija bude ovdje nazočna jer smo sličnu situaciju imali u Vodoprivredi prije petnaestak godina. Tada je tvrtka isto tako bila pred stečajem i tada smo uspjeli to riješiti. Vjerujem da bi Županija kao vlasnik mogla dati više jer ovog trenutka mi smo manjinski vlasnik, imamo samo jednog člana Nadzornog odbora, a uz ove promjene mogli bi onda zajedno s radnicima, sindikatom i Upravom napraviti mogućnost da ta tvrtka izađe iz predstečaja i nastavi raditi – dodao je Bajs.

Napore Bjelovarsko-bilogorske županije i uključenost u rješavanje problema pohvalili su Uprava, radnici i sindikati, ali i gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček.

-Zahvaljujem županu na dolasku i na aktivnom uključivanju u rješenje ovog problema i drago mi je da smo svi na istoj liniji potpore zahtjevima i sindikata i radnika da se sačuvaju radna mjesta i firma u cijelosti – istaknuo je Lneniček.

S njima se složio i Robert Marinić, direktor Vodoprivrede.

-Ovo je možda najkvalitetniji pristup rješenju tog problema. Mojim imenovanjem u poduzeću smo napravili projekt na koji način spasiti poduzeće. U međuvremenu smo morali otvoriti predstečajni postupak, a većinsko vlasništvo Županije nama osigurava da dođemo do priljeva i potrebnih garancija kako bismo mogli davati garancije u radovima koje izvodimo i koje ćemo ubuduće izvoditi. Išli smo prvo na modalitet da se dio dokapitalizira ili imovina proda zainteresiranim stranama. Budući da su dugovi i likvidnost bili upitni pa je zbog toga i moralo doći do predstečaja, ovo nam je ostalo kao sada konačno i jedino rješenje, ali kvalitetno za opstanak poduzeća da može kvalitetno nastavit radove – zaključio je Marinić.

Svi sudionici sastanka očekuju pozitivno rješavanje problema u Vodoprivredi Daruvar, a župan Bajs je podsjetio da to nije jedna tvrtka koju je Županija spašavala do sada prisjetivši se Suvenira Sirač, Hidroregulacije, Bjelovarskog sajma, Čazmatransa i drugih koji su izašli iz predstečaja i danas posluju.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!