KLJUČ U BRAVU Strah od gubitka posla muči sve veći broj građana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – S današnjim danom s radom su prestali svi ugostiteljski objekti, obrti poput frizera, pedikera, brijača, kozmetičara, sauna, teretana, škole stranih jezika, autoškole, trgovine odjećom i obućom. Odluka je to nacionalnog stožera civilne zaštite, a trajat će 30 dana. Udar je to na mnoge obitelji koje ostaju bez prihoda, a više nego evidentno je da će sada uslijediti i novi val otkaza. Jedna od obrtnica koja ima vlastiti frizerski salon je i Bjelovarčanka Kristina Ćurković. Kazala je što misli o najavljenim mjerama Vlade koja bi trebala podmiriti obrtnicima minimalne plaće za djelatnike. A najavljeno je i kako će biti prolongirano plaćanje doprinosa.

FOTO: FACEBOOK, Kristina Ćurković(desno)

-To ćemo tek vidjeti što će oni sada odlučiti. Bojim se da će sve što nam sada i daju, s neke druge strane u budućnosti uzeti – skeptična je Ćurković prema najavljenim mjerama Vlade.

Inače, Ćurković ima dvije zaposlenice u frizerskom salonu, a u ovom trenutku joj je teško reći što će donijeti budućnost.

-Zasad će normalno ostati prijavljene, a vidjet ćemo koliko će ovakva situacija potrajati i kakve će nam biti mogućnosti za sve to isfinancirati. Još dobro ako to bude mjesec ili dva, no ako to potraje, uistinu ne znam što očekivati – iskrena je Ćurković.

Unatoč najavljenim mjerama, ova bjelovarska obrtnica zasad ne misli poduzimati nikakve nove odluke.

FOTO: FACEBOOK SALON FIGARO

-Ja sam računala, meni treba 15 tisuća kuna mjesečno kako bi pokrila sve troškove. I sada ako to potraje tri mjeseca, pa mi i kad krenemo raditi – mi to više ne možemo stići. Jer taj mjesec kada radimo moramo isplatiti plaće i podmiriti sve obveze, tako da je nevjerojatno pokriti i tolike zaostatke koji su se nagomilali – istiće poznata bjelovarska frizerka.

Ono čemu se nada, baš kao i svi obrtnici koji su se našli u ovoj nezavidnoj situaciji – da će ovakvo stanje u državi neće dugo zadržati. Posljednja opcija joj je, zaključuje, raditi sama, odnosno bez svojih stalnih zaposlenica. Inače, zbog osobnih zdravstvenih tegoba koje ova Bjelovarčanka ima zbog transplantiranog bubrega, i sama spada u kritičnu skupinu. No, unatoč svemu, država joj ne osigurava bolovanje. Već kao i mnogi drugi građani s kroničnim oboljenjima – mora raditi. To je još jedan razlog zbog kojeg svoje zaposlenice želi pod svaku cijenu zadržati na poslu. Nada se, stoga, da će država prepoznati probleme obrtnika i u skladu s tim, poduzeti sve najavljene mjere pomoći.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!