POZNATI O POTRESU Nekima je jučerašnji dan vratio vjeru u bolje sutra

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ZAGREB – Razoran potres u Zagrebu stubokom je preokrenuo živote mnogih. Mnogi su ostali i bez svojih domova i moraju kretati ispočetka što nimalo ne ohrabruje u okolnostima u kojima se sada nalazimo.

Svoja iskustva s potresom otkrili su nam neki poznati Zagrepčani, među kojima je i svima poznat glazbenik, čovjek koji ima jedan od najboljih glasova na ovim prostorima, glazbenik koji je na domaćoj glazbenoj sceni prisutan već 20 godina i višestruki dobitnik Porina, Jacques Houdek.

– Osjetili smo isto što i svi – nemoć i i pomislili da je to kraj. Kao i većinu, i nas je probudio potres, i taj osjećaj kad se miče namještaj, kada padaju slike, kada imate osjećaj da se sve ruši, i sve to u vrijeme kada nam koronavirus stvara velike poteškoće. U svemu tome razmišljaš hoće li ti nešto doletjeti u glavu, hoćeš li preživjeti ti i tvoja obitelj. Najgore su te kontradiktorne informacije odnosno situacije gdje s jedne strane moraš čim prije izaći iz svog doma zbog potresa kako bi preživio, a s druge pak strane moraš ostati unutra zbog korone i biti udaljen od svih. Bilo je teško i siguran sam da ćemo jednog dana o ovome čitati u udžbenicima iz povijesti – kaće Jacques, dodajući da ne može ni zamisliti kako je ljudima koji su ostali bez svega. Stalno, kaže, razmišljao svima onima koji su tu kako bi pomogli.

– Slike razrušenog Zagreba strašno su mi uznemirujuće, a s druge strane usprkos svemu, vjerujem da će sve biti dobro i da ćemo iz toga izaći jači pametniji. Sve one slike medicinskog osoblja, civilne zaštite, volontera, vojske i BBB-a koji su svi složni, ulijevaju mi nadu u budućnost. Zaista vjerujem da ćemo iz ovoga svi zajedno izaći kao bolji ljudi, a što se korone tiče, reći ću samo ono što bi svatko od nas morao prakticirati – ostani doma – zaključuje Jacques.

Osim Jacquesa, za impresije smo upitali i glazbenicu, prije svega vrsnu kantautoricu i dobitnicu Porina Lea Dekleva.

– Odmah sam shvatila da je riječ o potresu i u prvom trenu nisam bila toliko iznenađena time što se radi upravo o potresu već me šokirala činjenica da dolazi u tako nezgodnom trenutku. Jer ako imate vrlo neizvjesnu situaciju s koronavirusom i onda na to dođe i tako jak potres koji u gradu napravi ovakvu devastaciju, onda vam zaista ponestane komentara. Zabrinete se, zapitate se što se to događa na nekom višem neobjašnjivom nivou…- rekla je glazbenica.

Na pitanje ima li ozlijeđenih ili pak materijalne štete kod nje i njenih bližnjih, s olakšanjem odgovara.

– Nema. Barem ne neke veće štete. Svi smo živi i neozlijeđeni i to je ono što nas drži. Poštujemo pravila o distanci koja su na snazi i nekako ‘hendlamo’ sve što se događa kada je riječ o koronavirusu – kaže Lea.

– Iako je naivno očekivati da se potresi više neće događati jer, kao što znamo, nakon tog razornog u 6:24, dogodilo se još preko 35 manjih potresa, nadam se da se više nikada neće dogoditi tako jak potres kao onaj koji je uništio toliko toga. I što je još gore, toliko je ljudi ostalo bez svojih domova. Šteta je nenadoknadiva, no ne preostaje nam ništa drugo nego uhvatiti se u koštac sa situacijom i, ako smo u mogućnosti, svakako pomoći onima koji su sada egzistancijalnim i inim problemima.

– Kao što sam ranije rekla, teško je to sve skupa u ovoj situaciji s koronom, no sigurna sam da će se i to riješiti, no za sada ipak treba živjeti po onom načelu koje do sad već svatko od nas zna, a to je, dakako – ostani doma.

I da, u datim okolnostima, to je zaista mantra koju većina građana i živi i zato, još jednom – ostani(mo) doma.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!