BIJELO IZNENAĐENJE Snijeg je i prije znao pasti kad mu se nitko nije nadao

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Uzevši u obzir snježni pokrivač koji je jutros dočekao veći dio Hrvatske, čovjek bi sasvim lako mogao pomisliti da smo u prosincu, siječnju ili veljači.

Teško da bi itko očekivao bijelo jutro 24. ožujka, no priroda je puna iznenađenja. Potaknuti upravo snijegom koji je danas zabijelio Hrvatsku, prisjetili smo se i nekih povijesnih podataka koji su gledajući datume, odnosno mjesece u kojima su se dogodili, bili vrlo neobični.

Tako stranica povijest.hr navodi kako je na Sljemenu najraniji snijeg zabilježen 1977. godine. Naravno, radi se o razdoblju otkad postoje mjerenja, a te 1977. snijeg je pao nevjerojatno rano – 17. rujna! Navečer toga dana napadala su četiri centimetra, no kako je snijeg padao i kroz noć, jutro 18. rujna osvanulo je sa šest centimetara snijega.

Dvadeset godina prije toga, točnije od 5. do 8. svibnja 1957, pravi snježni ekstrem pogodio je Gorski kotar jer, kako piše Crometeo, tada je palo od 50 do 80 cm snijega.

Još jedna snježna zanimljivost dogodila se 13. i 14. travnja 1996. kada je na opservatoriju Zagreb-Maksimir izmjereno 20 cm snijega!

Jedan od rekorda u novije vrijeme je svakako i podatak kako je 3. travnja 2013. na Sljemenu, točnije Puntijarki, izmjereno 69 cm snijega.

To su dakako, samo neki primjeri vremenskih (ne)prilika u doba godine kada se tome ne bismo nadali. Tako je i danas 24. ožujka, Majka Priroda još jednom dokazala da nas voli iznenaditi kad se tome najmanje nadamo.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!