RASPLET I NOVI ZAPLET Namjeravaju vratiti “odbjegle” zaposlenike, no na pomolu su nove brige

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – U moru loših vijesti, otkaza i zatvaranja tvrtki, iz Daruvara stižu dobre vijesti. Naime, nakon burne pretprošle Županijske skupštine na kojoj su oporba i vladajući raspravljali na koji način pomoći posrnuloj daruvarskoj tvrtci, iznjedrilo se rješenje. Bjelovarsko – bilogorska županija je odlučila kupiti 15 posto trezorskih dionica, izdvojiti 1,8 milijuna kuna za tu kupovinu te će na taj način, ukoliko nadzorni odbor i Uprava to prihvate – postati većinski vlasnik.
-Naravno, pripremili smo dodatnih 3, 5 milijuna kuna za eventualnu dokapitalizaciju tvrtke kako bi omogućili tvrtci da u postupku predstečaja može imati kapital – kazao je župan Damir Bajs. Time bi trebala biti osigurana budućnost za 150 obitelji s daruvarskog područja čija je egzistencija posljednjih tjedana bila upitna, jer su zaposleni u Vodoprivredi, ali i Ribnjačarstvu Končanica, koja je u većinskom vlasništvu Vodoprivrede, pa je samim time i ta tvrtka u jednakim problemima. Spomenimo, tvrtka Vodoprivreda trenutno je u predstečaju, a preuzimanjem inicijative i akcijom Županije trebala bi biti otklonjena opasnost od odlaska tvrtke u stečaj.
FOTO: BBŽ, arhiva
-Ono što je ključno, sredstva koja mi izdvajamo za Vodoprivredu ne idu nikakvom privatnom vlasniku, već će biti uplaćena na sam žiro račun tvrtke, a to će im omogućiti tekuću likvidnost, isplatu plaća i privremeno otkalanjanje stečaja. Dio sredstava naravno će otići u nabavku sredstava za rad, goriva, opreme i svega što je potrebno da rade posao koji imaju ugovoren. Ukoliko to neće biti dovoljno, predložio sam dokapitalizaciju, no sada nam je prvi korak upravo otklanjanje stečaja – pojasnio je kompliciranu situaciju s Vodoprivredom župan Damir Bajs.
Je li zadovoljan ovim raspletom situacije te vidi li se konačno svjetlo na kraju tunela, upitali smo direktora Vodoprivrede, Roberta Marinića.
-Ovo je dobro i kvalitetno rješenje za naše buduće poslovanje. Zbog prijašnjih dugova i poslovanja nismo imali izbora već smo morali proglasiti predstečajni plan. A jedan takav većinski vlasnik kao što je Županija daje nam sigurnost i garanciju da možemo opstati i konsolidirati tvrtku, restukturirati ju na način da bude operativna u poslovanju – kazao je Marinić dodavši kako trenutno u Vodoprivredi radi 90-ak zaposlenika. Naime, tokom neizvjesnih mjeseci, uslijed kašnjenja plaća, 20-ak osoba je dalo otkaz, a Marinić je pojasnio i kakv je plan s tim ljudima te koji im je dugoročni cilj u Vodoprivredi.
-Želimo novu organizaciju, a to nikako ne znači nova otpuštanja. Planiramo ljude koji su nam otišli, vratiti na posao. Operativno mi moramo podići posao, a za to nam trebaju ljudi. Srećom, u našem okruženju se nudi dosta posla i to u vremenskom razdoblju od tri do pet godina. Stoga smo mišljenja kako bi tu zaposlenost trebali vratiti na onu kakva je bila krajem prošle godine – iskren je Marinić. Ono što ih jedino u ovome trenutku brine, novonastala je situacija oko koronavirusa koja će evidentno utjecati na i na poslovanje Vodoprivrede. Stav, ali i mogućnosti su im jasne, a kroz mjesec, dva vidjet će se hoće li moći realizirati sve što su planirali. Raspletom situacije u Vodoprivredi zadovoljan je i HDZ-ov županijski viječnik Drago Hodak.
Drago Hodak, oporbeni vijećnik HDZ-a
-Našu inicijativu na pretprošloj skupštini u potpunosti su prihvatili na Skupštini. Da je barem više ovakvih situacija u kojima mi možemo na lak i normalan način našem županu ukazati na ono što je njegova dužnost, a što je ujedno obveza svih nas, puno bi nam lakše svima bilo – kazao je Hodak dodavši kako je i sam dignuo ruku za rebalans proračuna kako bi se spasilo Vodoprivredu. No, ono što mora napomenuti jest da će realizacija svih proračuna biti problematična zbog situacije s koronavirusom.
-Naime, teško je očekivati da ćemo imati povećane prihode u uvjetima krize smanjenih prihoda po porezu na dohodak, a Županija je prema rebalansu pripremila veće prihode. Osigurali su novac za Vodoprivredu, ali temeljem većih prihoda iz poreza na dohodak što smatram da je nerealano i neostvarivo. Rashodovna strana je nešto što je dobro napravljeno i to smo i podržali – istalnuo je Hodak i zaključio da se nada da će kriza što manje trajati.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!