POLJOPRIVREDNE PROPUSNICE Tri su opravdana razloga za napuštanje mjesta prebivališta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kako do svojih farmi i usjeva sada kada je uvedena zabrana napuštanja prebivališta, pitanje je koje je zabrinulo brojne poljoprivrednike. Kako je kontinuitet proizvodnje dovoljne količine hrane sada jedan od prioriteta, ali i kako bi se izbjegli nepotrebni odlasci u stožere civilne zaštite, propusnice poljoprivrednim proizvođačima izdaju službenici Ministarstva po županijama. Zahtjev za propusnicom trebaju tražiti samo oni poljoprivrednici koji moraju otići iz grada ili općine u kojoj žive. One se izdaju iz tri razloga: kako bi obišli farmu, usjev, nasad ili pčelinjak u slučaju da se nalaze izvan mjesta prebivališta, kako bi nabavili potreban repromaterijal, alat ili rezervni dio za stroj neophodan za proizvodnju, a s obzirom na to da su tržnice zatvorene treći razlog je dostava.

– Relacija se može upisati i ako se ide do Zagreba, primjerice Bjelovar – Zagreb ili Nova Rača – Zagreb. Nakon toga, stranka može sa svojim proizvodima ići na željeno odredište – tumači voditelj službe Ministarstva poljoprivrede u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Dražen Cerjanec.

Zahtjevi se mogu podnositi mailom ili telefonom, a propusnice se izdaju osobno, mailom ili putem aplikacija Viber i WhatsApp. U samo jednom danu Cerjanec je, kaže, primio 250 zahtjeva mailom i njih oko sto telefonom. To ne treba čuditi jer sezona radova kreće.

– Svi žele i obići svoje poljoprivredne površine, da vide kakav je status zimskih kultura i voćnjaka. Puno nas zovu pčelari koji su već počeli sa svojim proljetnim radovima te sada već intenzivno žele vidjeti svoje pčelinjake i njihov status, pogotovo nakon ovog vremena – kaže Cerjanec.

Među njima je i bjelovarska pčelarka Vera Marušić. Vjeruje da će do pčelinjaka moći bez problema, posebice jer su pčelari, kaže, i ranije dobili upute kako se ponašati.

– Sa sobom možemo imati rješenje, OPG-ovu zelenu karticu kako bi dokazali da smo pčelari i da možemo seliti svoje pčele. Mislim da tu neće biti nikakvih problema, ljudi se samo trebaju malo koncentrirati na sve te papire i zahtjeve – kaže Marušić.

Ministarstvo poljoprivrede propusnice izdaje na trideset dana, a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji se zahtjevi trebaju slati na mail drazen.cerjanec@mps.hr. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!