HZZ BJELOVAR Zahtjevi za isplatu minimalne plaće stižu iz minute u minutu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Izvanredna situacija osjeti se i u Zavodima za zapošljavanje. Zahtjevi za isplatom minimalne plaće počeli su stizati i u bjelovarski Zavod. Prijave su se u cijeloj zemlji počele primati od 23. ožujka, a do sada je taj zahtjev podnijelo 43 tisuće poslodavaca i to za 253 tisuće zaposlenih. HZZ Bjelovar do sada broji 502 zahtjeva, a 103 osobe su novoprijavljene u evidenciju, kaže Martina Topalović, predstojnica Zavoda za zapošljavanje Bjelovar.

– Prema ovim pokazateljima, moramo vidjeti da je puno više poslodavaca koji su odlučili sačuvati radna mjesta svojih zaposlenika kao i koristiti ovu mjeru Zavoda nego onih koji su odlučili otpustiti svoje radnike. Ako gledamo ova 502 zahtjeva, onda to moramo pomnožiti s minimalno još pet osoba po poslodavcu. Zapravo se na kraju radi o tisućama radnih mjesta koja su na taj način sačuvana – kaže Topalović.

Martina Topalović

Dobre vijesti su, kaže Topalović, da zahtjevi za ovu potporu i dalje stižu neprestano pa tako svake minute dođe barem jedan zahtjev. Dodaje kako je ovu mjeru dobro iskoristiti jer putem nje treba zadržati ljude, a ne ih poslati u evidenciju. Mjere se odnose na određene djelatnosti poput pružanja smještaja, usluživanja hrane i pića, prijevoza i na sve one djelatnosti koje se ne mogu obavljati prema odlukama Stožera. Topalović otkriva i za koje se djelatnosti mjere najviše traže na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Od frizerskih salona, kozmetičkih salona, od razno raznih stolarija, prijevoznika, ugostiteljskih obrta. Zahtjevi su uistinu šaroliki – kaže Topalović.

Zbog poduzetih mjera, putem telefona i interneta komunicira se i u bjelovarskom Zavodu, a Topalović zahvaljuje što su svi spremno prihvatili ovakvu ideju rada.

– Ljudi su to jako dobro prihvatili i mislim da je to najbolji put da očuvamo zdravlje svih nas i naših obitelji – ističe Topalović.

Topalović dodaje da je kod njih sada velika gužva, a zaposlenici Zavoda neprekidno su zaposleni. Svi telefoni užareno rade tako da podjela poslova ne postoji i svi rade isto jer, kaže Topalović, više se ne gleda tko je predstojnik, tko rukovoditelj, a tko savjetnik. (M. Čapo)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!