DOSADNO VAM JE? Najbolje društvene igre za samoizolaciju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Usprkos vladavini interneta i društvenih mreža, svi se vremenom zaželimo društvenih igara. Posebice sada, kada zbog širenja koronavirusa, ostajemo u domovima kako bismo zaštitili sebe i druge. Upravo je zato ovo krizno vrijeme idealna prilika da se prisjetimo nekih od najpopularnijih društvenih igara.

Monopoly

Jedna je to od poznatijih igara kreirana još 1935. godine. Igra na ploči za dva do šest igrača, ovisi o komunikaciji suigrača kao i dinamici njihovog igranja. Cilj je kupnja posjeda, nekretnina, njihovo iznajmljivanje i preprodavanje, a sve kako bi se steklo što više novca. Igrača na putu prema pobjedi ometaju razne zamke, poput odlaska u zatvor ili bankrota. Pobjednik je onaj koji ostane zadnji na ploči, odnosno postane vlasnikom svih posjeda. Igra postoji u 103 zemlje na 37 jezika.

Čovječe ne ljuti se

Društvena je igra na ploči za koju su najmanje potrebna dva igrača. Najveći broj igrača ovisi o ploči na kojoj se igra, najčešće se radi o četiri ili šest mogućih igrača. Svaki igrač ima svoje figurice prema određenoj boji, a glavnu zadaću čini kocka koja je označena brojevima od jedan do šest. Pomoću kocke i njezinih brojeva igrači se utrkuju prema svojim kućicama, a tko prvi ispuni sva četiri mjesta u kućici, pobjednik je! I ne zaboravite, nema ljutnje.

Država, grad, selo

Za ovu igru potrebni su tek papir i olovka. Broj igrača nije određen, a pobjednik je onaj tko pokaže najbolje i najbrže znanje traženih pojmova.

Kaladont

Ova igra riječi ne zahtijeva nikakav pribor. Igra se tako da jedan igrač kaže neku riječ, a drugi mora reći riječ koja počinje sa zadnja dva slova prethodne riječi. Riječ mora biti poznata, ne izmišljena, ne smiju se koristiti skraćenice, a poželjno je i da se riječi ne ponavljaju.

Pictionary

Jedna je od mlađih društvenih igara nastala sredinom 80-ih. Cilj igre je u što kraćem roku pogoditi pojam koji suigrač crta. Igra će razviti kreativnost i brzinu te potaknuti na brzo razmišljanje i donošenje zaključaka. Iako su za igru potrebna samo dva igrača, u timovima je zabavnije!

Potapanje brodova

Strateška je ovo igra za dva igrača. Iako je sada dostupna kao kupovno izdanje, započela je kao igra s olovkom i papirom. Cilj igre je potopiti sve brodove protivničke mornarice, a da što više vaših brodova ostane na životu. Svaki igrač prvi treba otkriti položaj suigračevih brodova. Protivnička flota napada se izgovaranjem koordinata u protivničkoj mreži. Pogled na flotu može biti zaštićen improvizirajućom pregradom.

Memory

Jedna je to od najpoznatijih mozgalica, a koncentracija i pamćenje ključ su uspjeha u ovoj igri. Pobjednik je onaj tko pronađe najveći broj istih parova.

Kartanje

Društvena igra igraćim kartama. Brojne su mogućnosti, od igara za djecu, ali i odrasle, poput Lažljivca, Crnog Petar ili Magarca pa do Una, Schnapsen (Šnapsa), Belle, Bridža, Briškule i tako dalje. Sve kartaške igre u pravilu se osnivaju na vrijednosti ili jakosti pojedine karte ili na kombinaciji više karata.

Iako za sve navedene igre postoji i online verzija, puno je zabavnije svog suigrača vidjeti uživo. Ove igre pomoći će da u svojim domovima ostanemo sigurni, a usput se i zabavimo. No najbolje od svega je, što ostankom kod kuće i igranjem društvenih igara nekome možemo spasiti život. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!