VIROVITIČKE MJERE Pripremaju se godinama, spremni i za najgori scenarij

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VIROVITICA – Kao i najveći dio zemlje i Virovitica se trenutno nalazi u  znaku korona virusa, odnosno toga kako se obraniti, pripremiti i pomoći onima koji su pogođeni ekonomskim posljedicama. Virovitica je spremna i za onaj najcrnji scenarij i ništa nije prepušteno slučaju, poručuje gradonačelnik, Ivica Kirin.

– Grad Virovitica već se dugi niz godina priprema za katastrofe ovoga tipa. U svom skladištu skladišti robne rezerve, imamo šatore, poljske krevete, stolove, stolce, agregate za struju, sve potrebno da odmah možemo pripremiti naselje za više od 500 ljudi. U funkciju se mogu staviti objekti koji su napravljeni u vojarni, bivši objekt hale za Viroexpo, visoka škola, studentski restoran, studentski dom, prostor gdje vježbaju karatisti. Sve su to objekti koji se odmah mogu staviti u funkciju u slučaju zbrinjavanja većeg broja građana ako bi došlo do takve situacije – kaže Kirin.

Gradonačelnik I. Kirin

Svi koji žele pomoći i volontirati kako bi primjerice donosili namirnice i lijekove starijima i nemoćnima se trebaju javiti Crvenom križu, ali prije njih će se, kaže Kirin, aktivirati gradske snage.

– Ako bude potrebno, zaposlenici gradske uprave i javnih poduzeća aktivno će se uključiti za posebno ugrožene i osjetljive skupine građana i starije od 65 godina. Naime, kao gradonačelnik ću izdat radnu obavezu – kaže Kirin.

Mislilo se, sukladno napucima s državne razine, i na one kojima nema tko čuvati djecu, a koji moraju raditi.

– Škole i vrtići imaju dežurstva za prihvat nužnog broja djece. Prostori su dezinficirani od strane školskih djelatnika. Za sada nemamo djece što je dobro, ali su pripremljeni prostori za onu djecu čiji roditelji zbog svog posla nemaju djecu gdje ostaviti, pogotovo roditelji koji rade poslove koji se tiču sprječavanja zaraze – kaže Kirin.

Ipak, kako roditelji, čuli smo, djecu ipak ne dovode u vrtiće i škole troškovi koje imaju na te odgojno-obrazovne ustanove će biti manji, najavio je Kirin.

– Oslobodili smo roditelje plaćanja ekonomske cijene vrtića, oslobodit ćemo korisnike plaćanja produženog boravka i prehrane u osnovnim školama. Također smo zaustavili sve ovrhe, beskamatno ćemo pomicati obaveze građana kao i komunalne naknade – rekao je Kirin.

Grad će, podcrtao je Kirin, nastojati olakšati kako poduzetnicima tako i građanima koji će se zbog novonastale situacije naći u problemima.

– Ako se dogodi da netko ostane bez posla, a tu situaciju nitko nije planirao, mi ćemo sukladno tome donositi odluke te pojedinačno oslobađati te ljude – kaže Kirin.

Virovitički gradonačelnik stoga sve moli da sada ne dolaze plaćati račune.

– Građani se ne trebaju brinuti, vidim da dolazi još uvijek puno starijih ljudi koji bi plaćali na blagajni. No rekao sam im da sada ne trebaju ništa plaćati, nikakve ovrhe ni kamate. Sve što kao Grad možemo osloboditi, oslobodit ćemo – ističe Kirin.

Samo, poručuje i Kirin, ostanite doma. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!