GOSPODARSTVO U PROBLEMIMA Tvornica traktora ostala bez 99 posto narudžbi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Zbog krize uzrokovane pandemijom u problemima su se našli i gospodarstvenici kojima sada nije zabranjen rad, pa tako i bjelovarska Tvornica traktora Hittner d.o.o. kojoj je otkazano čak 99 posto narudžbi, kaže generalni direktor Stjepan Hittner.
-Kupac je otkazao narudžbu zbog poteškoća i nelikvidnosti u koju je zapao tako da su ti traktori ostali nama u skladištu. Mi smo te traktore financirali jer smo morali unaprijed platiti motore koji se ne proizvode u Hrvatskoj i dosta smo se istrošili – kaže Hittner.

Iako se zbog velikog ulaganja u investiciju koja je na kraju propala nalaze u lošem položaju, žele izbjeći scenarij u kojem će morati otpustiti nekog od 120 radnika.
-Nama je u interesu kao proizvođaču zadržati ljude koji rade ovdje. To su kvalificirani radnici koje bi bilo teško poslije nadoknaditi – napominje generalni direktor tvrtke.
Zbog toga će u Hittneru povući sve potrebne poteze kako bi “progurali” sadašnju situaciju. To znači da u prvom redu moraju prodati traktore koji su sada u skladištu, ako treba i po nižoj cijeni od planirane.
Stjepan Hittner
-Morate reducirati cijenu na niže, ali ne da ste na gubitku, nego možda da ništa ne zaradite – tumači Hittner.
Pomoć koja im sada dođe je pri tome dobrodošla, pa Stjepan Hittner pozdravlja Vladine gospodarske mjere. One su, ističe, dobre, posebice to što sada neće morati platiti PDV na neplaćene fakture već će taj dio davanja morati ispuniti kada i sami dobiju zarađeni novac. Samo se, kaže, nada da će sve rečeno biti i ispunjeno.
-Kako će političari održati svoja obećanja to je druga stvar, a mi se slažemo s tim da treba očuvati postojeća radna mjesta – zaključuje bjelovarski gospodarstvenik. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!