IDE, IDE BJELOVAR Kući s drvenim medaljama, umorni, ali ponosni, uzdignute glave!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

METKOVIĆ, PLOČE – Iza nas je još jedan Maraton lađa koji već godinama izaziva interes ljudi iz cijele zemlje. Iako je posada Zagreba na ovogodišnjem 23. Maratonu lađa na Neretvi prva prošla kroz cilj, naknadnom odlukom sudaca, prvo su mjesto podijelili lađari Zagreba i Udruga lađara Stablina. Time, nakon staze duge 22,5 kilometra od Metkovića do Ploča, Štit kneza Domagoja dijele dvije ekipe. Lađarima koji dijele prvo mjesto predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uručio je prijelazni štit kneza Domagoja, a treći su Sveti Ilija iz Metkovića.

Svog konja za utrku ima i Bjelovar koji je u Metkoviću, na nepredvidivoj Neretvi ove godine imao čak četiri ekipe. Bjelovarske Sparte osvojile su četvrto mjesto od ukupno 10 natjecateljskih skupina. Veslačice koje se pripremaju na Šoderici, a zbog korone nisu imale predviđeni broj treninga, itekako mogu biti ponosne osvojenim rezultatom. Toga je svjesna i Ana Futač, kapetanica bjelovarske veslačke udruge Sparta koja je ponosna osvojenim mjestom u ženskoj utrci. Za štit kneza Domagoja ukupno se borilo deset veslačkih ekipa, a pogotovo za prvih pet mjesta borba je bila napeta i gusta, potvrdila je Futać.

-Prvih pet ekipa je bilo u 52. minute, što je dosad neviđeno. Tri ekipe među kojima smo bile i mi, neprestano su se nadmetale za drugo mjesto, a tako je bilo nekih šest, sedam kilometara – kazala je Futač dodavši kako ih je bodrenje navijača nosilo cijelim putem. Podrške nije nedostajalo niti od samog trenera Nikice Ljubeka.

-I sam trener nam je rekao da nije bilo grešaka, jednostavno nije bilo te završen sreće da uzmemo medalju, pa smo na kraju utrku završile s drvenom medaljom. No, mi stvarno nismo nezadovoljne, jer kad usporedimo naše uvjete i uvjete treniranja ovih cura ovdje koje doslovno izađu iz kuće i već su na rijeci i u lađi i nas koje se vozimo i po sat vremena do Šoderice ili Paljevina, nema se što više dodati – zaključuje Futač.

Djevojke su nakon svoje utrke podržavale bjelovarske Argonaute i Šumare koji su se natjecali na muškom Maratonu lađa. Ni oni nisu osramotili Bjelovar. Štoviše, i ove su godine pokazali veliko srce i jake ruke o čemu više zna Hrvoje Zeman iz ekipe Šumari, koji nam je iz prve ruke prepričao doživljaje s Neretve.
-Na kraju smo u cilj ušli kao peti, šesti, bila su tu neka pretumbavanja oko dijeljenja pozicija. Mi smo prezadovoljni jer smo ostvarili ono što smo planirali i što smo obećali sami sebi. Time smo ujedno ponovili i najbolji dosadašnji rezultat od prije nekoliko godina. Makar se taj rezultat niti ne može mjeriti s prijašnjim rezultatima kada konkurencija nije bila ovoliko jaka – iskren je Zeman koji je ponosan na svoju ekipu.
-Ako uzmemo u obzir da smo mi možda i najstarija ekipa na Maratonu s 41 godinom u prosjeku, onda smo itekako ponosni na sebe – zaključio je Zeman koji je sa svojom ekipom slavio do dugo u noć.
-Bole nas ramena, dlanovi, ruke, imamo žuljeve, bole nas noge, boli sve od Maratona, no vrijedilo je. Nije nam žao utrošena tri mjeseca za vodene pripreme, zimske pripreme, sve je vrijedilo da ovakvo nešto iskusimo i da promoviramo sebe i svoj kraj na Neretvi u najboljem mogućem svjetlu – kazao je Zeman.
Bjelovarski Argonauti su, na nikad neizvjesnijoj borbi između 35 lađarskih ekipa koji su odradili stotine suhih i mokrih treninga, ove godine bili četvrti. Mlađa ekipa Argonauta na kojoj ostaje budućnost na cilj je stigla kao 18. Dodajmo, Argo, predvođeni kapetanom Tomislavom Smrčekom zaslužili su nagradu koju organizatori neretvanskog Maratona dodjeljuju svake godine – onu za fair play.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!