Inicijativa Za radnički Zakon traži kraći radni tjedan, nove ugovore o radu…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Inicijativa Za radnički Zakon o radu (ZOR) sljedećeg će tjedna uputiti u saborsku proceduru prijedlog izmjena ZOR-a, najavila je u petak saborska zastupnica Radničke fronte (RF) Katarina Peović.

Inicijativa koja okuplja sindikate, političke stranke i udruge koji se zauzimaju za radnička prava predlaže smanjenje radnog tjedna na 35 sati, ograničenje trajanja ugovora o radu na određeno vrijeme na godinu dana i ugovore o radu za platformske radnike.

Peović je poručila da će RF sljedećeg utorka uputiti prijedlog izmjena ZOR-a u saborsku proceduru.

Kao jedan od najvažnijih zahtjeva istaknula je skraćenje radnog tjedna s 40 na 35 sati, što je politika koju slijedi sve više europskih država

“Slični eksperimenti u Francuskoj, Švedskoj, na Islandu i u mnogim korporacijama, gdje je uveden četverodnevni radni tjedan, pokazali su da nema pada produktivnosti, a skraćeni tjedan ima pozitivne učinke na poslodavce i radnike”, rekla je.

Inicijativa također predlaže da ukupno trajanje svih ugovora na određeno vrijeme kod jednog radnika ne smije biti dulje od godine dana, bez obzira na prekide.

Protiv pretjerane fleksibilizacije radnog vremena

Osim toga, traži da se propiše minimalni postotak koji će se dodati na redovnu stanicu u slučaju prekovremenog rada, noćnog rada, rada nedjeljom i praznicima te rada u otežanim uvjetima.

“Puno trgovačkih centara raditi će ove nedjelje na Praznik rada, a prekovremeni sati neće biti adekvatno plaćeni jer je dovoljno da poslodavac plati radnike jednu lipu više po satu i ispunit će zakonsku obavezu”, kazala je Peović dodavši da njihove zahtjeve podržavaju i ostale lijeve stranke u Saboru, kao što su Možemo i SDP.

Tomislav Kiš iz Novog sindikata istaknuo je da se protive novom nacrtu ZOR-a zbog pretjerane fleksibilizacije radnog vremena, kojom se onemogućava radnike da unaprijed planiraju radno vrijeme, pri čemu se ne vodi računa o njihovom privatnom životu već isključivo o profitu.

Dobar primjer za to su platformski radnici, odnosno radnici koji rade preko aplikacija, kojima treba omogućiti sva prava kao i ostalim radnicima, a to su ugovor o radu, osmosatno radno vrijeme, pravo na kolektivno pregovaranje, udruživanje u radničke organizacije poput sindikata itd, izjavio je Kiš.

Marina Palčić iz Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske smatra da fleksibilno radno vrijeme treba biti povremena mogućnost, i to na zahtjev radnika koji mora zadržati pravo povratka na prethodno radno vrijeme.

“Radnici nisu roboti koje možete uključiti kad vam trebaju ili isključiti kad vam ne trebaju”, kaže Palčić. (Hina)

 

Foto: Pexels

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!