Uhićen Milanovićev povjerenik, ‘zamračio’ stotine tisuća eura

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Odgovorna osoba visokoškolske ustanove (48) koja je po tvrdnjama policije „zamračila” 384 tisuće eura je Alan Host, bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci i osoba od posebnog povjerenja nekadašnjeg premijera, a današnjeg predsjednika RH Zorana Milanovića.

Naime, u vrijeme kada je Zoran Milanović bio premijer, a SDP stranka na vlasti, upravo je Host postao povjerenik Vlade RH za primorsko-goransku općinu Matulji. Odluka koju je osobno potpisao Milanović donesena je na sjednici vlade početkom 2016. godine.

Podsjetimo, policija je u četvrtak navela da je podnijela kaznenu prijavu protiv odgovorne osobe visokoškolske ustanove (48) i još devet osoba zbog protupravnih isplata i krivotvorenja kojima su ustanovu i državni proračun oštetili za najmanje 384 tisuća eura, a portal Novi list navodi da policija zbog gospodarskog kriminala i financijskih malverzacija istražuje bivšu upravu Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Sadašnji dekan Saša Drezgić potvrdio je da se radi o bivšoj upravi Ekonomskog fakulteta na čelu s Alenom Hostom.

Iz Policijske uprave primorsko-goranske su izvijestili da su kriminalističko istraživanje nad desetero hrvatskih državljana zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta proveli policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije u koordinaciji s Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je 48-godišnji hrvatski državljanin, kao odgovorna osoba visokoškolske ustanove s područja Primorsko-goranske županije, u razdoblju od 2018. do 2022. neosnovanim i protupravnim isplatama novca s računa te ustanove te krivotvorenjem službene i poslovne dokumentacije počinio sedam kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, kao i dva kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Za ista kaznena djela osumnjičeno je šest hrvatskih državljanki te tri hrvatska državljana u dobi od 35 do 58 godina, koji su u dogovoru s 48-godišnjakom i prema njegovim nalozima provodili protuzakonita postupanja na štetu ustanove u kojoj djeluju kao nastavno i tehničko osoblje.

Time su ustanovi u kojoj rade i državnom proračunu prouzročili materijalnu štetu od najmanje 384.000 eura, naveli su iz policije. (KHR, HINA, FAH, EFRI)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!