Država da milijune, a neki gradonačelnici drame zbog jednog lonca

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Svi osnovnoškolci u Hrvatskoj već dva tjedna imaju besplatan školski obrok, no umjesto toplog variva ili mesa, dio njih i dalje dobiva suhi ili mliječni obrok. Neke školske kuhinje još uvijek se prilagođavaju novitetu, a nekim školama tu prilagodbu otežavaju njihovi osnivači, jedinice lokalne odnosno regionalne samouprave. Pojedini gradovi i županije tako su, primjerice, prvog dana kočili provedbu inzistirajući na javnoj nabavi za namirnice, iako su se one mogle nabaviti i putem narudžbenica, dok su u nekim sredinama čak odbili zahtjeve da školama kupe veće lonce, potrebne da bi se obrok skuhao i za onu djecu koja se do sada nisu hranila u školskoj kuhinji.

Takva intertnost i izostanak podrške projektu koji garantira da niti jedno dijete u Hrvatskoj više u školi neće biti gladno je za svaku osudu, posebice kad se očekivani angažman na lokalnoj razini usporedi s uloženim s nacionalne razine. Za besplatni obrok osnovnoškolcima Vlada RH u proračunu za ovu godinu osigurala je 70 milijuna eura. Prema podacima Ministarstva obrazovanja, do ovoga siječnja, samo je 30 posto učenika u hrvatskim školama imalo pravo na besplatan školski obrok. Za 20 posto djece obrok je bio djelomično sufinanciran, a za 50 posto svih učenika obrok u školi financirali su roditelji. Osim kroz različite projekte financirane europskim novcem, dio „besplatnih“ i subvencioniranih obroka za školarce financirali su upravo osnivači. Tu je obvezu na sebe sada preuzela država, rasteretivši time proračune gradova i županija. I nije to jedina situacija u kojoj je Vlada posljednjih mjeseci išla na ruku javnom sektoru, dakle i jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Sjetimo se samo paketa mjera vrijednog 21 milijardu kuna kojim je, među ostalim, spriječen kolaps obrazovnog, ali i drugih sustava zbog enormnih računa za režije.

Dobre stvari brzo se zaborave. Mi u Hrvatskoj kao da smo već navikli tražiti problem ondje gdje ga ne bi trebalo biti. Čak i kad je riječ o projektu kojemu je cilj staviti topli obrok na stol svim školarcima u zemlji. Kako drugačije objasniti dramu koju neki lokalni čelnici, nakon što je država osigurala milijune, stvaraju oko narudžbenica, lonaca i sličnih sitnica? Da nije tužno, bilo bi smiješno.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!