Penavina logika: Prvo poziva na nasilje, a onda mu se čudi i ‘osuđuje’ ga

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Skupina starijih mladića ovoga vikenda u Vukovaru napala je mlađe dječake, navodno nakon što su među njima začuli ekavicu. Nekoliko napadnutih maloljetnika s teškim tjelesnim ozljedama završilo je bolnici, a policija je privela dio napadača. Incident se dogodio u večernjim satima u samom središtu Vukovara te zgrozio cjelokupnu hrvatsku javnost, uključujući i vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu.
Već drugog dana zgroženi Penava stao je pred novinarske kamere i mikrofone, požurivši se osuditi nasilje. Pozvao je institucije da rade svoj posao kako bi ulice Vukovara ponovno bile sigurne, a odgovorni kažnjeni.
-Bez obzira na imena i prezimena, pripadnost, iznimke po tom pitanju ne smije biti. Netko je napao nedužne maloljetnike na ulici grada Vukovara, ili bilo kojeg drugog grada u Hrvatskoj, i za to mora snositi odgovornost, mora se suočiti s posljedicama svojega čina i za to odgovarati, istaknuo je šokirani Penava.
Možda je baš zbog tog šoka vukovarski gradonačelnik doživio amneziju pa zaboravio na sve ono što je činio posljednjih tjedana i mjeseci. Samo nekoliko sati prije nego što će siledžije u ‘njegovu’ Vukovaru pretući djecu, isti taj Ivan Penava je pred kamerama zazivao vojsku i puške na hrvatskim granicama.
-Stavljajte bodljikavu žicu, ako treba pucati, pucajte! – klicao je, ljut na migrante, te tuđince drugačije boje kože koji se, u potrazi za boljim životom, bezobrazno usuđuju prolaziti kroz Hrvatsku.
Danas šokirani Ivan Penava prije samo mjesec i pol uzeo si se za pravo da odlučuje tko smije, a tko ne smije doći u ‘njegov’ grad na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, otvoreno poručivši – ako ne ne mislite kao ja, niste dobrodošli. Otišao je tako daleko da je sa svojim pobočnikom Stipom Mlinarićem Ćipom na Dunavu postavio crnu stražu da spriječi Srbe u bacanju vijenca u rijeku, u znak sjećanja na žrtve rata. Po gradu je polijepio plakate i sljedbenike obukao u majice na kojima se u svetom imenu Vukovara kočoperilo zloglasno U, simbol jednog od najnasilnijih režima kojima su svjedočili narodi na ovim prostorima.
Kad se u obzir uzme što smo sve gledali i slušali u javnom prostoru posljednjih nekoliko godina, prvenstveno na desnom političkom spektru, incidenti poput nedavnog u Vukovaru uopće ne trebaju čuditi. Opasne nacionalističke poruke kojima desna oporba u društvu sije strah te potiče podjele i nasilje postale su dio hrvatske svakodnevice. Jedna od posljedica takve retorike incident je u Vukovaru, a krivca za ovaj događaj ne treba daleko tražiti. Iako sami nisu nikoga udarali, za pretučene klince iz Vukovara najviše su odgovorni baš Ivan Penava i njegovi istomišljenici. Nema sumnje i da će zbog toga kad-tad snositi posljedice. Jer, povijest je u više navrata pokazala da su ideologije poput one koju su prigrlili vukovarski gradonačelnik i ostali hrvatski desničari – neodržive.
Foto: FAH


PODIJELI S PRIJATELJIMA!