Ni nakon povišice u visini nedavnog minimalca, sucima nije dosta. Ima li tome kraja?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Rijetko kad je u hrvatskoj javnosti tako brzo postignut konzensuz oko neke važne društvene teme kao što je to ovih dana građanima pošlo za rukom kad je riječ podršci sucima u štrajku. Točnije, izostanku iste. Uoči najavljenog štrajka, brojni su mediji proveli ankete na tu temu, pri čemu je većina jasno i glasno poručila da zahtjeve sudaca – ne podržava.

Najnovije ankete potvrdile su ono što posljednjih nekoliko godina pokazuju europska istraživanja. Eurobarometar već duže vrijeme upozorava na zabrinjavajuću činjenicu – od svih građana Europske unije, Hrvati imaju najmanje povjerenja u pravosudni sustav vlastite države. I u spomenutim istraživanjima takav stav opravdavaju manje-više istim razlozima koje danas od građana možemo čuti u slučajnim anketama na ulicama hrvatskih gradova. Smatraju da je pravosuđe pod utjecajem politike, ali i pod pritiskom zbog različitih ekonomskih interesa, drže da je sustav suviše inertan, a da sami suci nisu dovoljno zainteresirani ni kompetentni za posao koji obavljaju.

Prisjetimo li se afera iz pravosudnog resora kojima smo svjedočili posljednjih godina – provedbe fiktivnih stečajeva, zataškavanja dokaza pa čak i uzimanja mita u obliku satova i cipela – gore opisani stav građana ne čudi. Kad se na to nadoveže tromost sustava i činjenica da se pojedini predmeti rješavaju, ne samo godinama, već i desetljećima, nameće se pitanje zaslužuju li suci i plaću koju sad imaju. Isto europsko istraživanje pokazalo je kako je Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim brojem neriješenih građanskih i trgovinskih sporova, unatoč tome što ima drugi najveći broj sudaca po ‘glavi’ stanovnika u EU. Više ih je samo u susjednoj Sloveniji.

Ne treba generalizirati i nema sumnje da u pravosudnom sustavu postoje zaposlenici kojima je kvalitetno obavljanje posla i zadovoljstvo stranaka ispred nove povišice. Koja im je, uzgred rečeno, i prije štrajka osigurana, no Udruga hrvatskih sudaca prošli ju je tjedan čak dva puta odbila.

Podsjetimo, trenutna plaća sudaca, ovisno o radnom mjestu i godinama staža, iznosi između 2200 i 3500 eura. Unatoč svim gore opisanim manjkavostima i nedostatcima kojih su očito svjesni svi osim sudaca samih, za poboljšanje uvjeta rada u sustavu država je osigurala stotinjak milijuna eura kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, a u posljednjih pet godina sucima je plaća rasla dva puta. Lani, primjerice, za prosječnih 580 eura. Ako ste slučajno zaboravili, otprilike toliko je prije samo tri godine iznosio minimalac u Hrvatskoj. Drugim riječima, neka blagajnica, krojačica ili poštar, do nedavno su čitav mjesec radili za isti iznos koji je sucima država osigurala kroz jednu jedinu povišicu. I još im nije dovoljno. I većina njih i dalje ne shvaća zašto im javnost u novoj suludoj bitci ne drži stranu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!