Milanovićevo proročanstvo moglo bi biti točno – nekim ‘kokošima’ ne piše se dobro

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dolaze novi konji, kokoši će se podaviti od prašine, poručio je jučer, u svom prepoznatljivom, osebujnom stilu Zoran Milanović, aludirajući na ishod nadolazećih parlamentarnih izbora o kojima mu je, podsjetimo, Ustavni sud zabranio govoriti. Zanimljivo je da Milanović SDP i njegove partnere vidi kao konje, a HDZ kao kokoši, iako bi se upravo ekipa okupljena ovih dana na Iblerovom trgu mogla usporediti s kokošinjcem. Teško je među njima naći „koku” ili „pijetla” čijem međusobnom okršaju nismo svjedočili u posljednjih nekoliko godina.
Glavni među njima, „pijetao” Milanović, prema većini je u svom mandatu ispalio bar poneku otrovnu strelicu. Jedan od žešćih okršaja imao je prije četiri godine s Dalijom Orešković i Mirjanom Puljak koje je, nakon što su ukazale na njegovu povezanost s Draganom Kovačevićem, nazivao samodopadnim narikačama. Orešković je počastio i epitetom „drugorazredne odvjetnice”, a Puljak je optužio da je kao bankarica „smišljala zamke za kredite”. Blagonaklon u to vrijeme nije bio niti prema nesuđenom SDP-ovom kandidatu za premijera Peđi Grbinu koji je stao na stranu Orešković i Puljak. Milanović je tada rekao da Grbin ne zna sastaviti suvislu rečenicu.
-Ne mora me zvati ubuduće, ako tako misli voditi SDP, ne bu dobro – zaključio je tada Milanović.
No, kako vidimo, Grbin ga je ipak pozvao i priuštio si tako još jedno poniženje jer ga nakon najnovijeg performansa s Milanovićem više nitko ozbiljan neće doživljavati kao šefa SDP-a.
Gore spomenuti nisu jedini međusobni okršaji ekipe iz SDP-ova kokošinjca. Medijske stupce prošlog ljeta danima su punila prepucavanja između Dalije Orešković i supružnika Puljak, a okidač je bila Puljkova besplatna večera u privatnom restoranu smještenom u gradskom prostoru iznajmljenom na poprilično netransparentan način. Svađa je završila izlaskom Dalije Orešković iz Centra te osnivanjem nove Stranke s imenom i prezimenom. Danas, samo nekoliko mjeseci kasnije, Orešković i supružnici Puljak opet se javno vole. Jedni drugima oprostili su međusobne uvrede, ali i Milanoviću sva njegova vrijeđanja.
Slično mu je, očito, oprostio još jedan „pijetao” u kokošinjcu, Radimir Čačić. Još prije godinu dana Milanoviću je zamjerao način komunikacije s javnošću, isticao kako predsjednik stvari izriče „tvrdo, grubo i brutalno, na način koji ne vodi dobrom”. Danas, dok isti taj Milanović grublje i brutalnije nego ikada vrijeđa sve koji misle drugačije od njega, Radimir Čačić primjedbi – nema. Baš kao ni koalicijska partnerica Anka Mrak Taritaš koja je svojedobno pozivala Milanovića da „spusti loptu”.
I, na kraju, tu je i Krešo Beljak, čovjek koji je jednu od svojedobno najjačih političkih stranaka u Hrvatskoj, Hrvatsku seljačku stranku, uspio srozati na razinu privatne prčije za koju nije jasno ima li još uopće kojeg člana osim njega. On je danas partner Radimiru Čačiću, čovjeku kojeg je svojedobno nazivao „kraljem žetona” i „najpodmuklijim trgovcem na političkoj sceni”.
Treba li još ovome bilo što dodati? Kad se sve zbroji, ispada da ipak ima istine u onome što je Milanović jučer rekao. „Kokoši”, ali ove u SDP-ovom kokošinjcu, koje povezuje jedino želja da zadrže udobne saborske fotelje, bi se zaista mogle podaviti od prašine koja će se podignuti kad se ponovno međusobno počerupaju. A samo je pitanje dana kad će se to dogoditi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!