Zadarski maslinari veliki pobjednici na NYIOOC-u u New Yorku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na nedavno završenom New York International Olive Oil Competition (NYIOOC) 2024, jednom od najvećih i najprestižnijih natjecanja u ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja, Hrvatska je ponovno potvrdila svoju vodeću ulogu u svijetu maslinarstva, osvojivši treće mjesto među zemljama sjeverne hemisfere s impresivnih 80 osvojenih odličja. Posebno se istaknula Zadarska županija, čiji su maslinari odnijeli pet od ukupno 80 hrvatskih odličja.

Ante Vulin, maslinar iz Pakoštana, ponovno je potvrdio svoju reputaciju osvajanjem zlatnog odličja za svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje Antino Santa Lucija od sorte Oblica. “Treći smo na svijetu, a kad bi se spojili kriteriji uspješnosti i broj osvojenih zlata mi bi smo još bolje prošli,” izjavio je Vulin nakon objave rezultata.

Uz Vulina, iz Pakoštana su se na pobjedničkom postolju našli i Tomislav Čudina s uljem Olea Viola, Mario Barešić s robnom markom Skiper i OPG Lalin s uljima Dalma Oleum Oblica i Dalma Oleum Premium.

Hrvatski maslinari su ove godine na NYIOOC prijavili 97 ekstra djevičanskih ulja, a impresivna uspješnost od 82 posto samo potvrđuje kvalitetu i predanost hrvatskog maslinarstva. Dr. Ivica Vlatković iz Novigrada, koji je također osvojio dva zlatna odličja, istaknuo je važnost tradicije i prirodnog načina uzgoja: “Mi nemamo velike površine ni količine ulja, ali imamo tradiciju, sortiment, zdrave plodove i vrhunsko ulje.”

Usprkos izazovima poput vremenskih nepogoda i štetnika, hrvatski maslinari su i ove godine pokazali svoju otpornost i sposobnost proizvodnje vrhunskih ekstra djevičanskih ulja. “Sve se to odrazilo na količini pa i kvaliteti maslinovih ulja, ali oni najbolji su dokazali da i u najtežim uvjetima mogu proizvesti vrhunska ulja,” dodao je dr. Vlatković.

Nadajući se još većem uspjehu na NYIOOC-u 2025, zadarski maslinari i dalje žive za dan kada će Hrvatska osvojiti najviše nagrada na ovom prestižnom svjetskom natjecanju. Do tada, njihova posvećenost kvaliteti i inovacijama u maslinarstvu nastavit će biti inspiracija za sve ljubitelje maslinovog ulja širom svijeta.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!