U Bjelovaru obilježena 29. obljetnica VRO Bljesak, položen lovorov vijenac za poginule branitelje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Jutros je u bjelovarskom središnjem parku svečano položen vijenac poginulim braniteljima u povodu 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak. Lovorov vijenac, simbol poštovanja i sjećanja, položen je pokraj spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u srcu Bjelovara, gdje se svake godine okupljaju građani, predstavnici vlasti i braniteljskih udruga kako bi odali počast onima koji su svoje živote položili za slobodu Hrvatske.

U sjećanje na sve poginule branitelje ispred spomenika bjelovarskim braniteljima, vijenac su položili te odali počast župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, dogradonačelnik Bjelovara Igor Brajdić, u ime Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske načelnik Policijske postaje Bjelovar Dalibor Milković i zapovjednik Interventne jedinice Ivica Ćurić. Također su sudjelovali predstavnici Ministarstva obrane, pripadnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te članovi obitelji poginulih branitelja. Nakon polaganja vijenca, za sve poginule branitelje održana je kratka, ali dirljiva molitva, kojom su prisutni izrazili svoju zahvalnost i tugu.

Vojno-redarstvena operacija “Bljesak”, koja je započela 1. svibnja 1995. godine, bila je jedna od ključnih operacija u Domovinskom ratu. U manje od 32 sata, hrvatske snage, koje su brojale oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su zapadnu Slavoniju. Ova brza i učinkovita operacija rezultirala je značajnim vojnim uspjehom, ali je također imala svoju cijenu. U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 su bila ranjena. Ovi hrabri ljudi dali su svoje živote za slobodu svoje domovine, a njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena.

Sjećanje na “Bljesak” i poginule branitelje živi u srcima svih građana Bjelovara, ali i cijele Hrvatske. Svake godine, ovaj dan služi kao podsjetnik na hrabrost i požrtvovnost onih koji su se borili za slobodu i neovisnost Hrvatske. U sklopu obilježavanja ove značajne obljetnice, osim polaganja vijenca, često se organiziraju i razne druge aktivnosti, poput izložbi, predavanja i tribina, koje dodatno osvjetljavaju važnost i kontekst operacije “Bljesak”.

Ove godine, događaju je prisustvovalo mnogo građana, među kojima su bili i mladi koji se nisu niti rodili u vrijeme operacije. To pokazuje koliko je važno prenositi sjećanja na ove ključne trenutke naše povijesti na nove generacije, kako bi se osigurala trajna zahvalnost i poštovanje prema onima koji su svojom žrtvom omogućili život u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj.

Neka sjećanje na njihovu hrabrost i žrtvu bude vječno, a njihova imena nikada ne budu zaboravljena.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!