[FOTO] Muzej u Čazmi je hit! Doznajemo koje zanimljivosti i ‘tajne’ grada čuva ova institucija

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kulturno srce svakog grada je njegov muzej, a iznimka nije ni Čazma. Centar za kulturu odnosno Gradski muzej Čazma, krije razne zanimljivosti i tajne grada Čazme. Tako unazad par godina svojim zanimljivim postovima privlače pažnju na Facebooku.

– Prije dvije godine smo aktivnije počeli na Facebooku stavljati “predmete tjedna” ili objavljivati krajem svakoga mjeseca u rubrici “Jeste li znali”, neku temu od lokalnog značaja – pojašnjava ravnateljica Muzeja, Maja Cepetić Rogić.

– Jedna od najpopularnijih je priča o ženama koje su se obrazovale i nosile dio gospodarstva u Čazmi. Tu smo priču objavili krajem veljače, a u povodu Dana žena. Jako nas je iznenadilo, taj post su dijelili i stanovnici prostora šire Hrvatske. Jako je popularna nedavno bila i priča o šest čazmanskih srednjovjekovnih crkava, ali i rijeci Česmi. Ljudi znaju ponešto o tim temama, ali trudimo se uvijek imati informaciju više ili nešto dosad nepoznato – pojašnjava i poziva sve da zaprate njihove zanimljivosti na Facebooku.

Uz sve to, u bespućima njihovih društvenih mreža saznati možete i kada je osnovano ribolovno društvo Čazma, što sve krije Sudetina zbirka Sutoni izdana 1929. te kako izgleda igračka njemačkog cara Vilima, nađena u Čazmi.

Muzej prolazi kroz cjelovitu i energetsku obnovu

Dio je to promocije njihovih artefakata koje su zaključili, moraju dobro reklamirati na društvenim mrežama. Zašto? Jer ih se još uvijek ne može uživo pogledati u muzeju. No, i to bi se uskoro trebalo promijeniti. Naime, u sklopu obnove prostora muzeja oštećenog nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji 2020., uskoro bi on trebao biti cjelovito i energetski obnovljen.

-Mi smo mala sredina, pa nam takav poguranac puno znači. Imamo bogati fond i zbirke, imamo oko 15 tisuća predmeta koji su trenutno iza zatvorenih vrata depoa. Ipak, ono što Čazma zaslužuje, kada se osvrnemo na slavnu gradsku prošlost, svakako je stalni postav – kaže Cepetić Rogić i napominje da na njemu rade, pa se nadaju da će poprimati konačne obrise kad završi obnova 2026.

Unatoč činjenici da su stalno “pod skelama”, posjetitelja ne manjka. Sve ih više posjećuju učenici i umirovljenici, koji u grad dolaze na jednodnevne izlete, a najviše posjetitelja imaju u proljetno-ljetno razdoblje i zimi, za vrijeme trajanja Čarolije svjetla obitelji Salaj.

Pregršt sadržaja i važne obljetnice

– Imamo sve više posjetitelja izvan grada, to nam je bitno, kao i da sami Čazmanci shvate da ono što baštine u okviru grada i nas kao Muzeja je jedno pravo bogatstvo značajno za Čazmu i širu regiju – pojašnjava ravnateljica.

Čazma je kroz povijest svoje zlatno razdoblje imala od kraja 11. stoljeća, odnosno od osnutka Zagrebačke biskupije pa do dolaska Osmanlija sredinom 16. stoljeća. To se vidi i po arheološkim nalascima iz tog doba na području grada. Degradacija nastala zbog dolaska Osmanlija nikad se više nije sanirala, ali od 17. stoljeća grad je opet krenuo s gradnjom i napretkom. Ove godine, i u muzeju će obilježiti nekoliko važnih obljetnica.

– Čazma slavi 930 godina svog postojanja, pa će se u sklopu dana grada održati i prigodna izložba koja će pokazati sve bogatstvo ovog područja. Ove srijede, 15. svibnja, otvaramo i radove Antuna Cetina kod nas, a imamo i bogat program u sklopu Dana muzeja. Provodimo koncerte ozbiljne glazbe, čeka nas jedna gostujuća izložba o nafti u Moslavini i salon fotografije Šuma okom šumara, koji će biti slobodnog ulaska za sve građane. Obilježavamo i 50 godina KUD-a Sloga iz Miklouša povodom čega je u planu i velika publikacija – najavljuje Cepetić Rogić i poziva sve koji svrate u Čazmu da navrate i do njih.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

FOTO: FACEBOOK Centar za kulturu, Gradski muzej Čazma


PODIJELI S PRIJATELJIMA!