Bjelovarčanin Marin na 400 stranica napisao monografiju posvećenu ‘Omegama’: ‘U projekt se krenulo prije četiri godine…’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarske Omege, točnije pripadnici Specijalne jedinice policije Omege dobili su još jedno priznanje i to u vidu 400 stranica monografije posvećene upravo njima. Na samu ideju došle su Omege angažirajući kao autora Marina Sabolovića, predsjednika Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije dok je doktor znanosti Jakša Raguž urednik monografije. U projekt se krenulo prije četiri godine.

Potrebna sredstva

– Projekt je prijavljen na Ministarstvo hrvatskih branitelja, ali i na natječaje Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije jer je potrebno bilo skupiti puno novca za tisak takvog monumentalnog zdanja – rekao je Sabolović.

Monografija – puna podataka

– Monografija je puna podataka o Omegama. Doslovno je secirana svaka akcija, njihov ustroj, prve operacije, njihovo kompletno sudjelovanje u Domovinskom ratu koje ne uključuje samo ratna djelovanja nego i, primjerice, očuvanje reda i mira te državnih granica gdje su bili angažirani na redovitim policijskim zadacima. Recimo, čuvanje granica u Dubrovniku pa i sudjelovanje u svim vojno redarstvenim akcijama, od operacije “Otkos” preko operacije “Poskok”, “Poskok 1”, “Maslenica”, “Medački džep”, “Bljesak”, “Oluja”. Omege su zaista pokrile cijelo područje RH, a sve je to trebalo analizirati te pretočiti u monografiju – dodaje.

Monografija je puna i arhivske građe, fotografija te je odlično grafički prelomljena zahvaljujući Tiskari Bjelovar.

– Mislim da će monografija zadovoljiti čitatelje, kako one koje zanima znanstveni aspekt tako i one koji vole dobru koloritnu monografiju – poručuje Sabolović.

Korišteni izvori

Razgovori, kaže Sabolović, su samo jedan od korištenih izvora.

– Monografiju sam podijelio u četiri skupine izvora. Prvo i osnovno je arhivska građa gdje sam gotovo pola godine bio u arhivu policijske uprave te analizirao sve dokumente od 1990. godine. Sve što je nađemo u arhivi, trebali smo potvrditi u razgovoru sa sudionicima, a odrađeno je gotovo 18 intervjua. Vrlo je bitna i srpska strana gdje se vidjelo kako su iz tog drugog kuta tekle operacije, a ima tu dosta zanimljivih podataka. Zapravo na temelju svih treba napraviti trijažu kako bi se dobio objektivan tekst koji je ujedno i metodološki – dodaje.

Intervjui – tko je sudjelovao?

– Razgovarali smo sa zapovjednikom Hamdijom Mašinovićem, Josipom Trogrlićem, Jozom Ćurićem, Žarkom Čanađijom, Zoranom Marasom, Božidarom Dumenčićem, Mariom Topolovčanom, Mariom Đurakom, Mihaelom Pavlovićem, doktorom Alijem Allouchom, doktorom Željkom Štivićem, Ivicom Jurencem i drugima. Doista se razgovaralo s puno Omega jer one su tada bile složene po razini zajednica Općina, dakle, pripadnici Omega su bili i Virovitičani i Koprivničanci do 1993. godine kada su bile i najžešće akcije – kaže Sabolović.

Najveći obol monografije je, dodaje, što donosi priče sudionika iz aspekta koji se ne može pročitati u arhivskoj građi.

– Arhivska građa je točna, ali suhoparna. S druge strane, tu su ljudske sudbine, stradavanja, okolnosti u kojima su se našli. Bilo je to zaista teško za slušati, vjerujem još teže za prepričati, a bit će nekima teško i pročitati. Samo jedan od primjera je pokušaj izvlačenja bjelovarskih branitelja iz Kusonja. Tu su i događaji koji su prethodili sam ožujak 1991. godine kada se dogodila i prva akcija u Pakracu, deblokade Pakraca, spašavanje duševnih bolesnika iz psihičke bolnice u Pakracu – navodi.

Poginuli

Omege imaju šestero poginulih branitelja, ali i dan danas teško pričaju o tim događajima.

– Odmah na početku su u najtežim akcijama imali poginule, a nakon toga je trebalo nastaviti akciju sa sviješću da vam je na samom početku poginuo čovjek. Hegedić je poginuo odmah na početku “Bljeska”, Rakijaš je poginuo odmah na početku “Oluje”, Cindrić i Filković su poginuli gotovo u prvoj akciji čišćenja šireg područja mjesta Sirač. Nije to veliki broj poginulih u odnosu na ono što su prošli, ali žrtve su bile strašne i teško su ih pogodile – kaže Sabolović.

Fotodokumentacija

– Kompletna fotodokumentacija bila je u ingerenciji udruge koja je fotografije prikupljala preko svojih pripadnika. Skupilo se više od 400 fotografija, a neke su iz samih akcija gdje se može vidjeti sama napadna operacija. Puno je bilo posla jer trebalo je ljude na fotografijama prepoznati kao i lokacije. Primjerice, na fotografiji s Velebita treba prepoznati je li to Marasovac, jesu li to Dušice, Lisičini bunari. Vjerujte mi, i samim pripadnicima bilo se teško vratiti se 30 godina unazad i ponovno proživljavati ono što su možda potisnuli – rekao je.

Troškovi projekta

Iako o brojkama Sabolović nije htio govoriti jer su u ingerenciji Omega, potvrđuje da je projekt izrade monografije bio skup.

– Uspjelo se puno toga skupiti. Pomoglo je puno Ministarstvo branitelja, Grad Bjelovar, Bjelovarsko-bilogorska županija te pojedine Općine. U današnje vrijeme tiskanje knjige je skupa stvar, pogotovo uz inflaciju. No, financijski krug se zatvorio, a Omege sada imaju vjerojatno prvu i zadnju monografiju jer te se stvari ne rade dva puta. Monografija nije pisana za generacije sada već za one za 20, 50 pa i sto godina koje će imati konkretne podatke o jednoj regionalnoj postrojbi koja je bila aktivna na području cijele Hrvatske. Iz monografije se zapravo može saznati cjelovita priča o Domovinskom ratu – poručuje Sabolović.

– Vjerujem da će svatko tko monografiju primi u ruke saznati puno toga što do sada nisu znali. I sam nisam puno toga znao, a proučavam to područje gotovo deset godina – zaključuje Sabolović.

Promocija monografije održat će se 10. lipnja u ponedjeljak u bjelovarskom Domu kulture. Knjigu će promovirati doktor znanosti Jakša Raguž kao prvi urednik, general bojnik doktor znanosti i docent Slaven Zidar kao drugi urednik, Anita Šikić iz Hrvatske sveučilišne naklade koja je nakladnik monografije, Mario Đurak ispred Udruge specijalne policije Omege te Marin Sabolović kao autor. Na promociji se očekuju i brojni drugi uzvanici.

Ovaj tekst sufinanciran je od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!