Bioelektrana NTC Gaj podnijela zahtjev za stečaj

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bioelektrana NTC Gaj, smještena kod Lipika, našla se u teškoćama te je bila prisiljena podnijeti zahtjev za stečaj. Ovo bioplinsko postrojenje snage 2 MW, koje je počelo s radom u svibnju 2020. godine, susrelo se s ozbiljnim izazovima i generiralo ogromne gubitke u proteklih godinu dana. Uzrok ovog problema povezan je s energetskom krizom i, kako ističu iz Hrvatske udruge proizvođača bioplina (HUBP), sporim reakcijama države da pruži potrebnu pomoć.

Gašenje ovog bioplinskog postrojenja postavlja temelj za ostvarivanje najgorih prognoza koje su upozoravali iz HUBP-a. Ako hitna pomoć države ne stigne, postoji rizik da će čak 70 posto proizvodnje u industriji bioplina biti ugašeno do ljeta.

Bioelektrana NTC Gaj je inicijativa stranog investitora, a vlasnik i direktor postrojenja je Peter Maierhofer. Sustav postrojenja je uključen u HROTE-ovu mrežu. Početkom rata u Ukrajini i naglim povećanjem cijena sirovina za proizvodnju električne energije, postrojenje se suočilo s problemima. Predstavnici Ministarstva gospodarstva su obećali prilagoditi cijene struje novonastaloj situaciji, no ta obećanja nisu bila ispunjena.

Upozoravali na problem

Iz HUBP-a su iznijeli zabrinutost zbog nepostojanja Uredbe koja bi regulirala cijene, a koja je bila predložena još u lipnju prethodne godine, no do danas nije donesena. Ova uredba bi mogla spriječiti navedene probleme s bioelektranom NTC Gaj, ali i pružiti potporu stranim investitorima. Također, naglasili su da su cijene sirovina za rad bioplinskih postrojenja udvostručene u zadnjih godinu dana, a bez adekvatnog povećanja cijena električne energije, postrojenja su se našla u financijskom problemu.

Peter Maierhofer, vlasnik bioelektrane NTC Gaj, istaknuo je da bi stečaj postrojenja bio pokrenut prije godinu dana da su znali da cijena električne energije neće biti prilagođena ulaznim troškovima. Pregovori s resornim ministarstvom i institucijama su bili spori i rješenje do danas nije bilo ponuđeno.

HUBP je već neko vrijeme upozoravao na problem nedostatnih cijena struje u odnosu na ulazne troškove, posebice sirovine potrebne za proizvodnju električne energije. No, situacija je eskalirala, a rješenje se čini sve udaljenije. Pregovori s državom traju više od godinu i pol dana, bez značajnih rezultata, što rezultira ogromnim gubicima za tvrtku. Upravo ono što su predviđali sada se događa, a to je da je potrebno hitno djelovati kako bi se spasio barem dio postrojenja.

Predsjednik HUBP-a, Marijan Cenger, upozorio je da će sličan scenarij zahvatiti još 7 MW bioplinskih elektrana ukoliko se ništa ne promijeni. Zato je apelirao na premijera Andreja Plenkovića da hitno intervenira kako bi se pronašlo rješenje za ovaj problem. Inače, industrija bioplina bit će suočena s neizbježnim gašenjem postrojenja, što će imati negativne posljedice na gospodarstvo i energetski sektor zemlje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!