Želite li se upoznati s rijetkim i zaštićenim pticama na moslavačkom području, dođite u Garešnicu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon kratke ljetne pauze, u Centru za posjetitelje Natura 2000 u Garešnici, ove su jeseni krenuli vrlo aktivno. Gotovo svakog vikenda sve do prosinca planiraju neku tematsku radionicu ili druženje. Nena Salopek, ravnateljica Centra, kaže da im je cilj posjetiteljima pokazati što sve ta ogromna, novoobnovljena zgrada u srcu Garešnice, krije.

– Upravo zato što je područje Garešnice pod ekološkom mrežom Natura 2000, izgradila se vrlo praktična infrastruktura za danji razvoj i funkcioniranje. Cilj je promovirati sami projekt Natura 2000, ali i građanima osigurati mjesto na kojem mogu učiti o pticama i ostalim vrstama na ovom području, što je cilj ovog projekta – pojašnjava.

Centar za posjetitelje u Garešnici nalazi se u zgradi bivšeg Doma. Ona je obnovljena preko europskih fondova, projekt je trajao pet godina, a na projekt su aplicirali grad Garešnica u suradnji s Turističkom zajednicom Sjeverna Moslavina, te županijskom Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode. Sama Natura 2000 ima dvije direktive: za očuvanje ptica i njihovih staništa, a u centru skreću pažnju upravo na te informacije.

– Kroz projekt je odrađen i monitoring, zaključilo se da se na ovom području nalazi oko 71 vrsta ptice koje su ili ugrožene ili zaštićene. No, mi pričamo da ima oko 60-ak vrste ptica, samo zato što je za ove ostale bilo teško zaključiti imaju li one stanište ili ne – priča Salopek i dodaje da na tom području žive i dabrovi, a pronaći se mogu i brojne proljetnice.

Zanimljivosti koje centar nudi privlače ne samo domaće turiste, već i one strane. Iako, ciljana skupina su školarci koji u centru puno toga mogu naučiti. Pa iako građane uče o zanimljivim vrstama, ne bave se nekim kriznim ili teškim situacijama sa životinjama.

– Mi imamo turističku djelatnost. Ne možemo izaći na teren i provjeriti neki incident vezan uz životinje. No, svakako se građani mogu savjetovati kod nas kome se obratiti. Za neke neugodne situacije sa životinjama uvijek se mogu javiti lokalnim komunalnim djelatnicima ali i Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode BBŽ – pojašnjava.

U rujnu, njihova su vrata za posjetitelje otvorena od utorka do subote, od 9 do 17, ali od listopada radit će od 8 do 16 sati.

– Cijena ulaznice je 3 eura, imamo popuste za djecu, studente i umirovljenike. Cijene tematskih radionica su nešto više. One se kreću od 4 do 10 eura, ovisi o tome izrađuju li se na njima neki radovi koji se nose kući. Obično su ulaznice za takve radionice oko 10 eura – kaže Salopek.

Budući da su za posjetitelje službeno otvoreni od prosinca prošle godine, u prvoj polovici ove godine imali su više od 1500 posjetitelja. Salopek ističe kako je to dobro, no tek čekaju pravu eksploziju posjetitelja. Poziva zato razrede, ali i obitelji, velike i male stanovnike Bjelovarsko-bilogorske županije, pa i šire, da dođu i vide, ne samo što to nudi Centar, nego i kakve sve prirodne tajne i bogatstva nudi Poilovlje.

FOTO: CENTAR ZA POSJETITELJE NATURA 2000


PODIJELI S PRIJATELJIMA!