UZ DAN MIMOZA Na prevenciji raka vrata maternice trebaju raditi žene, ali i muškarci

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Gotovo svakog dana jedna žena u Hrvatskoj oboli, a svakog trećeg umre od raka vrata maternice. Na te poražavajuće brojke je upozoreno na Danu mimoza – Nacionalnom danu borbe protiv raka vrata maternice koji je u organizaciji Lige protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije na bjelovarskoj tržnici održan 13.put. Glavna poruka je i ovog puta bio poziv ženama na redovite ginekološke kontrole jer otkrije li se na vrijeme rak vrata maternice je izlječiv. Međutim, kod odlazaka ginekologu se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bilježe ekstremi navodi predsjednik županijske Lige protiv raka, Želimir Bertić.

-Ima žena koje idu dva puta godišnje i onih koje idu jednom u pet godina, a takvih žena ima najviše – kaže Bertić.

U 90 posto slučajeva rak vrata maternice uzrokuje HPV. Infekcija traje deset godina, potrebno je dakle cijelo desetljeće da bi se razvila bolest, a uz redovite preglede način da se to prevenira je i cijepljenje protiv HPV-a. No, uz same žene o prevenciji bi u jednakoj mjeri trebali brinuti i muškarci, ističe Bertić.

-Mi smo pretežno ti koji prenose HPV i zato moramo imati kulturu spolnog zdravlja za koju je nužna edukacija od viših razreda osnovne škole – kaže Bertić na Dan mimoza, Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Same mimoze nisu odabrane slučajno kao simbol borbe protiv raka vrata maternice. One predstavljaju nježnost, ali i nadu i snagu, a ovog puta su uz žene osnaženi i domaći uzgajivači jer je Dan mimoza s treće preseljen na četvrtu subotu u siječnju upravo kako bi se prodavale domaće, a ne uvozne mimoze.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!