DRŽAVA IZGUBILA MILIJUNSKI SPOR Iz Županije poručuju – ovo je tek početak!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VARAŽDIN – Varaždinski župan Radimir Čačić najavio je tužbu protiv ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak zbog nesavjesnog raspolaganja javnim novcem. Direktan povod za tužbu je, izvijestili su danas iz Varaždinske županije, dug države prema Varaždinskoj županiji za sufinanciranje izgradnje škola u sklopu javno-privatnog partnerstva. Njegovo postojanje potvrđeno je prošlogodišnjim presudom u korist Varaždinske županije prema kojoj Republika Hrvatska i Ministarstvo znanosti Županiji moraju uplatiti 18,6 milijuna kuna.

Tužbe pokrenuo Štromar

Naime, tužbe protiv države, koja je još 2016. prestala isplaćivati svoj udio u sufinanciranju najamnine za 32 škole izgrađene po JPP modelu, pokrenuo je još bivši varaždinski župan Predrag Štromar, a postupke je nastavilo voditi aktualno županijsko vodstvo. U travnju je na Trgovačkom sudu u Varaždinu donesena presuda za prve od ukupno pet tužbi s nalogom da se Županiji isplati spomenuti iznos od 18,6 milijuna, koju je u prosincu potvrdio Visoki trgovački sud RH. No, nakon toga je Ministarstvo odlučilo zatražiti reviziju presude.

– Ni dva mjeseca nakon što je Visoki trgovački sud RH pravomoćno presudio da nam Vlada mora isplatiti dug po prve dvije od pet tužbi, Ministarstvo na čijem je čelu Blaženka Divjak podnosi Trgovačkom sudu u Varaždinu prijedlog za dopuštenje revizije. Riječ je o izvanrednom pravnom lijeku o kojem odlučuje Vrhovni sud. Ne samo da su ministrica Divjak i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, koji je podigao prvu tužbu za JPP, sprječavali isplatu duga, ne samo da su bezobrazno izjavljivali putem HNS-a da su zaslužni za isplatu, nego nam sad izvanrednom mjerom novac pokušavaju oduzeti! Ovo je jedinstveni slučaj u političkoj povijesti Hrvatske da ministri iz jednog grada i županije čine sve da bi napravili štetu svojim sugrađanima, pa čak i nakon pravomoćne presude da je Vlada dužna platiti dug za 32 školska objekta izgrađena i dograđena po modelu JPP-a. Čini se da Štromar i Divjak u nečemu moraju biti prvi – poručio je danas iz Varaždina Čačić.

Visoke zatezne kamate

No, Vrhovni sud prije svega mora odlučiti je li podnošenje revizije u ovom slučaju dozvoljeno, nakon čega Ministarstvo potencijalno može to i iskoristiti kao izvanredni pravi lijek. U međuvremenu je spomenuti iznos iz državnog proračuna ipak uplaćen na račun Varaždinske županije, ali tek nakon prijetnje ovrhom, tvrdi Čačić. Dug po preostale tri tužbe iznosi 30,7 milijuna kuna, od čega je glavnica 26 milijuna kuna, a zatezne kamate 4,6 milijuna kuna.

– Preostale tri tužbe idu svojim tijekom i vjerujem da će presuda biti ista kao i u slučaju prve dvije tužbe, dakle da nam Vlada mora platiti i preostalih 30,7 milijuna kuna. Kad sve ovo završi, podnijet ćemo tužbu protiv ministrice znanosti i obrazovanja zbog nesavjesnog raspolaganja javnim novcem i protuzakonitog postupanja. Do danas je državni proračun oštećen za više od 4 milijuna kuna, koliko iznose zatezne kamate po prve dvije tužbe, a porezni obveznici iz cijele Hrvatske će po svih pet tužbi zatezne kamate morati platiti 10 milijuna kuna. Kad svi ovi pravni postupci završe, netko će morati odgovarati za štetu – zaključio je Čačić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!