Priznanje za suradnju galerije umjetnina NMZ i MSU na izložbi Ratka Petrića

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

utorak, 12. prosinca 2023. godine, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održana je svečana dodjela nagrada Hrvatskog muzejskog društva za 2022. godinu, gdje je posebno priznanje za međumuzejsku suradnju dodijeljeno Galeriji umjetnina Narodnog muzeja Zadar (NMZ) i Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) za izložbu “Ratko Petrić: Baciti istinu u lice!”.

Izložba je otvorena u Providurovoj palači, koja zajedno s Kneževom palačom čini dvije povijesne građevine u II Palače. Tijekom šest mjeseci trajanja izložbe, privukla je preko 15 000 posjetitelja, a realizirana je uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zadra.

Kustosice izložbe, Koraljka Alavanja (NMZ) i Nataša Ivančević (MSU), primile su priznanje u ime svojih institucija. Autorica koncepta izložbe, Nataša Ivančević, uz suradnju s kolegama, kreirala je prvi integralni kritički presjek cjelokupnog opusa Ratka Petrića, jednog od najintrigantnijih hrvatskih suvremenih umjetnika.

Izložba “Ratko Petrić: Baciti istinu u lice!” bila je popraćena brojnim vodstvima, radionicama i predavanjima. Retrospektivna izložba predstavlja Petrićev opus, u kojem se kroz ironiju, sarkazam i grotesku propituju društveno-političke, kulturne i umjetničke pojave. Petrić, kritičar društvenih anomalija, ostao je povezan s Zadrom gdje je proveo djetinjstvo i gdje su njegovi radovi postali sastavni dio urbanog krajolika.

“Ovo priznanje je potvrda važnosti suradnje između muzeja i galerija u promociji umjetnosti i kulture,” istaknula je Koraljka Alavanja. “Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u realizaciji ove iznimne izložbe.”

Događanje je bilo izuzetno emotivno, ne samo zbog priznanja, već i zbog prisjećanja na Petrićevu umjetničku ostavštinu i njezin značaj za hrvatsku kulturnu scenu.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!