Evo kada slijedi vrhunac sezone gripe

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je dosad evidentirano 4130 slučajeva gripe, no stvarni su brojevi značajno veći, a vjerojatni vrhunac broja oboljelih očekuje se krajem siječnja, izjavila je u ponedjeljak epidemiologinja Goranka Petrović.

“Riječ je o broju prijavljenih pacijenata oboljelih od gripe, dok su stvarni brojevi značajno veći, a u narednim tjednima očekuje se daljnji rast broja oboljelih. Sam plato može trajati 1-3 tjedna, a potom bi se broj oboljelih trebao početi smanjivati”, rekla je Petrović Hini.

Trenutno ‘ko-cirkuliraju’ oba podtipa virusa gripe A, a sporadično se detektira i virus gripe B. Među subtipiziranim uzorcima pozitivnim na gripu A, posljednjih tjedana je veći udio virusa gripe A/H1N1.

Najveća stopa prijava gripe na 100 000 stanovnika bilježi se u Brodsko-posavskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, dok je najmanja stopa u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji.

U Gradu Zagrebu je dosad zaprimljeno 575 prijava, a u Brodsko-posavskoj 442 prijave. Sisačko-moslavačka županija nema niti jednu prijavu, a Karlovačka županija svega tri.

Postupni pad zaraženih RSV-om

U Hrvatskoj se kretanje respiratornog sincicijskog virusa (RSV) procjenjuje na temelju podataka Referentnog laboratorijskog centra HZJZ za gripu i druge respiratorne viruse, a prema njima dio uzoraka pozitivnih na RSV bio je najveći krajem mjeseca studenog i početkom prosinca. Otad se bilježi postupni pad, s oko sedam posto pozitivnih uzoraka tjedno u posljednja tri tjedna.

Sezona respiratornih virusa i dalje traje, te osim gripe, RSV i SARS-CoV-2, cirkulira niz drugih virusa poput virusa parainflunece, rinovirusa, adenovirusa, humanog metapneumovirusa i „običnih“ koronavirusa, upozorava epidemiologinja.   (Hina)

Foto: fah


PODIJELI S PRIJATELJIMA!