Drž’te ga što dalje od ekonomije, inače, jadna li nam majka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zoran Milanović jučer se ponovno pravio pametan! Kritizirao je Vladu, ovoga puta komentirajući novi paket mjera pomoći građanima i pregovore s trgovcima koji su urodili dogovorom o smanjenju cijena čitavog niza artikala u trgovinama. Akcije i mjere koje jučer pozdravljaju svi – umirovljenici, obrtnici, socijalni partneri – predsjedniku Milanoviću su bez veze. On je pametniji i od Plenkovića, i od ministara financija i gospodarstva koji se, eto, bez veze muče i prosipaju energiju, umjesto da sjede skrštenih ruku i čekaju da se stvari riješe same od sebe. Zvuči nevjerojatno, no upravo to sugerira Milanović – cijene hrane i energenata izravnat će se s vremenom, bez da na to utječe neka vlada, veli naš predsjednik.
Milanović drži da je odluka Vlade da s trgovcima pokuša dogovoriti smanjenje cijena niza namirnica i artikala besmislena. Poziva da se umjesto toga direktno pomogne najugroženijima, kao što su umirovljenici. Ta izjava još jednom potvrđuje Milanovićevo elementarno nepoznavanje ekonomije i ukazuje da on uopće ne razumije glavni problem, a to je inflacija.
Naš stand up predsjednik ne kuži da povećanjem primanja najugroženijih, a koje onda “pojede” inflacija, nema nikakvog smisla. A kamoli da razumije
niz mjera koje u tom pravcu povlači Vlada zajedno sa glavnim akterima na tržištu, trgovcima i bankama. Na tom je tragu i novi paket mjera za građane i gospodarstvo koji će danas biti predstavljen javnosti. Usporavanje inflacije, koja predstavlja problem za sve građane, podrazumijeva dugotrajne mjere, poput smanjenja cijena osnovnih roba i usluga. Inflacija se ne može riješiti samo direktnim financijskim potporama najugroženijima, kakve zaziva Milanović. Vlada sustavno čini i to, jer plaće i mirovine posljednjih godina kontinuirano rastu, međutim, za razliku od ekonomski nepismenog Milanovića, svjesna je da veća primanja potiču inflaciju, jer povećavaju potražnju koja onda potiče rast cijena.
Vlada je u više navrata osigurala i jednokratnu financijsku pomoć za umirovljenike, korisnike dječjeg doplatka, socijalne pomoći i druge ugrožene kategorije građana. Tako da i ta predsjednikova kritika pada u vodu.
Vrhunac Milanovićevog jučerašnjeg blaćenja Vlade bila je izjava kako hrvatskim umirovljenicima mirovine u odnosu na prosječnu plaću nisu rasle još otkad je on bio premijer. Da nije žalosno, takvo podcjenjivanje inteligencije hrvatskih građana bilo bi smiješno. Za četiri godine Milanovićeve vlade mirovine su porasle prosječno za 10 eura, a za vrijeme Plenkovićeve 177. U posljednjih sedam godina značajno su rasle i plaće, socijalna davanja, investicije. Na kraju mandata Milanovićeve Vlade Hrvatska je po skoro svim ekonomskim pokazateljima bila na dnu europske ljestvice, dok je danas slika bitno drugačija. Drugim riječima politika čekanja da se “stvari poravnaju same od sebe” koju je Milanović očito prakticirao i dok je bio premijer, ne daje rezultate. Stoga je on posljednja osoba koja bi drugima trebala dijeliti lekcije iz ekonomije.

Foto: FAH


PODIJELI S PRIJATELJIMA!