Ministarstvo obrane objasnilo zašto je Banožić bio sam i što je vojna policija radila na uviđaju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

15:00

Ministarstvo obrane (MORH) priopćilo je u subotu kako ministar obrane izvan službenih dužnosti može bez pratnje osiguranja, obavljati svoje privatne aktivnosti,

„Ministar obrane izvan obavljanja službenih dužnosti u mogućnosti je bez pratnje osiguranja, a koje mu pripada kao štićenoj osobi druge kategorije, obavljati svoje privatne aktivnosti“, priopćio je MORH nakon što je ministar Mario Banožić u svom privatnom vozilu jutros sudjelovao u prometnoj nesreći u kojoj je smrtno stradala jedna osoba.

MORH je odgovorio i na upite što je vojna policija radila na očevidu nesreće.

Policija, sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, redovito izvještava vojnu policiju o postupanju prema djelatnicima MORH-a i pripadnicima Glavnog stožera Oružanih snaga (GSOSRH), koja u tom slučaju izlazi na mjesto događaja i prikuplja podatke za potrebe bilježenja i izvješćivanja u skladu sa čl. 12. st. 1. tč. 11. Pravilnika o vojnopolicijskim poslovima.

U skladu s navedenim, očevid na mjestu događaja provodilo je nadležno državno odvjetništvo i policijski službenici MUP-a, odnosno nije se radilo o postupanju vojne policije u smislu provođenja očevida na mjestu događaja ili bilo kojeg drugog postupanja radi utvrđivanja okolnosti koje su dovele do predmetne prometne nesreće, nego samo o provedbi vojnopolicijskih poslova bilježenja i izvješćivanja, naveo je MORH.

14:30

Božidar Škof, predstojnik Klinike za neurokirurgiju KBC-a Osijek, izjavio je da je Banožić izvan neposredne životne opasnosti, ali da je njegovo zdravstveno stanje još uvijek ozbiljno.

“On je pri svijesti, ali nije pri punoj svijesti. Ima ozljede mozga, prsnog koša, indirektno trbuha i ozljede ekstremiteta. Bolesnik se ne sjeća događaja i nije u punom stanju svijesti. Dakle, ne sjeća se da je doživio prometnu nesreću, to je u ovim slučajevima uobičajeno”, rekao je Škof.

Nije poznato kada će Banožić biti u mogućnosti napustiti bolnicu.

12:15

Stanje Marija Banožića komentirao je ravnatelj vinkovačke bolnice Krunoslav Šporčić, u kojoj je ministar prvotno hospitaliziran.

-Nakon primarne obrade i zbrinjavanja utvrđeno je da gospodin Banožić ima teže tjelesne ozljede koje u ovom trenutku nisu bile opasne po život. Zbog potrebe za neurokirurškim nadzorom i opservacijom prebačen je u KBC Osijek. Imao je teže tjelesne ozljede, tipa nagnječenje mozga, ali cijelo vrijeme je bio pri svijesti, u kontaktu, kazao je dr. Šporčić

Kazao je da je Banožić u Osijek prebačen kako bi se spriječile komplikacije. Nakon nesreće je u bolnicu dovezen samo Banožić, drugi vozač je preminuo na licu mjesta.

11:59

Vozač kombija koji je poginuo u nesreći u kojoj je sudjelovao i ministar obrane Mario banožić je 40-godišnjak iz Privlake, doznaje Jutarnji list. Navodno je riječ o vlasniku obrta za građevinske radove koji je jutros bio na putu na gradilište. Jutarnji doznaje kako je muškarac bio oženjen te da je otac dvoje maloljetne djece. Telegram doznaje kako ministru još uvijek nije rečeno da je u nesreći poginuo vozač s kojim se sudario.

 

 

Ministar Banožić koji je rano jutros kod Vinkovaca sudjelovao u prometnoj nesreći u kojoj je poginula jedna osoba ozlijeđen je, ali trenutno je pri svijesti. Kako ekskluzivno doznaje naš portal, u trenutku nesreće bio je sam u automobilu. Iz pouzdanih izvora doznajemo kako je u trenutku nesreće bila velika magla, a do sudara je došlo nakon što je Banožić svojim automobilom prešao na suprotnu stranu kolnika, pokušavajući obići tegljač ispred sebe. Kako doznajemo, bio je u privatnom vozilu te išao u lov.

O prometnoj nesreći su se ranije oglasili i iz Ministarstva obrane, potvrdivši da je u udesu sudjelovao i ministar.

-U jutarnjim satima u subotu 11. studenoga 2023. godine na državnoj cesti DC-55 na izlazu iz Vinkovaca prema Županji dogodila se prometna nesreća u kojoj je sudjelovao ministar obrane Mario Banožić s osobnim vozilom te vozač kombija. Vozač kombi vozila u prometnoj nesreći je smrtno stradao. Liječnička pomoć ministru obrane zbog zadobivenih ozljeda pružila se u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci. U tijeku je očevid kojim rukovodi zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru – priopćili su iz MOHR-a.

Vlada RH izrazila je sućut obitelji poginulog vozača kombija, a glasnogovornik Vlade Marko Milić naveo je da je ministar obrane dobio teže tjelesne ozljede te da je iz bolnice u Vinkovcima prebačen u KBC Osijek. Prema neslužbenim informacijama, ministar ima krvarenje u glavi i prebacit će ga na intenzivni odjel.

Foto: FAH


PODIJELI S PRIJATELJIMA!