Od Pariza do Zadra: Mate Bačić i priča o svjetskoj modnoj sceni

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Mate Bačić, 38-godišnji zadarski dizajner muških odijela, čiji su klijenti bili bivši francuski predsjednik, ministri vlade u Kamerunu i Obali bjelokosti, te brojni građani Pariza i Brisela, stvara svoju modnu priču u srcu Hrvatske. Nakon godina provedenih u Francuskoj, Bačić se vratio u Zadar, gdje iz svoje trgovine MV Tailoring u Ulici Braće Vrnjanina šalje odijela od najboljih svjetskih materijala svojim zadovoljnim kupcima.

“Rođen sam u Parizu, ali sam se vratio u grad mojih predaka. Nedjeljna odijevanja mog djeda za crkvu iz djetinjstva u Zadru odredila su moj profesionalni put,” otkriva Bačić. Njegov talent za dizajn razvio se u Francuskoj, gdje je pohađao Trgovačku školu i stjecao iskustvo u radu s uglednim francuskim modnim kućama.

Bačićova filozofija je jasna: svaki čovjek nosi odijelo na svoj način. “Izrada odijela ovisi o vremenu koje mi klijent može dati. U Francuskoj sam se naučio pristupu prema ljudima, a prvo odijelo koje sam napravio bilo je terapija za mene,” kaže Bačić.

Danas, Bačić radi za klijente širom svijeta, putujući mjesečno u Pariz i Brisel, a posjećuje i afričke zemlje poput Kameruna i Obale Bjelokosti. “Rad s bivšim francuskim predsjednikom Francois Hollandeom bio je izazovan, a danas radim odijelo za glazbenika Tonija Cetinskog,” govori Bačić.

Bačićev rad karakterizira klasični stil s pažnjom na detalje, te izborom najkvalitetnijih materijala poput kašmira, pamuka i svile. “Za mene je važno da odijelo bude aktualno i za 10 godina,” zaključuje Bačić.

Ovaj uspješni Zadranin dokazuje da je prava modna inovacija u stvaranju trajne vrijednosti i kvalitete, a njegova priča inspiracija je mladim hrvatskim dizajnerima koji teže globalnom uspjehu.

Foto: Iva Perinčić


PODIJELI S PRIJATELJIMA!